Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nova madžarska ustava: komunisti in nasledniki socialisti so kriminalna organizacija

Deli na:
Nova madžarska ustava: komunisti in nasledniki socialisti so kriminalna organizacija

Foto: Reuters

Madžarski parlament, v katerem ima večino vladajoča stranka Fidesz premiera Viktorja Orbana, je danes sprejel amandma k novi ustavi, ki predvideva odgovornost opozicijskih socialistov za zločine nekdanjega komunističnega režima. Nova madžarska ustava, ki bo stopila v veljavo 1. januarja 2012, je sicer v svetu že naletela na številne kritike.

Danes sprejeti ustavni amandma uvodoma poudarja, da madžarska država ne more biti osnovana na grehih komunističnega režima, katerega voditelji, ki so državi vladali od leta 1947 do 1989, so bili odgovorni, da so vzdrževali in vodili zatiralski režim, kršili zakon in izneverili narod.

Nekdanjo komunistično partijo (MSZMP) in njene naslednike, današnje socialiste, označuje kot "kriminalno organizacijo". "Kot pravna naslednica socialistične delavske stranke (MSZMP), Madžarska socialistična stranka (MSZP) deli vso odgovornost za zapuščino MSZMP," izhaja iz danes sprejetih sprememb.
 
Sedanji socialisti, ki so iz MSZMP nastali leta 1990, so poleg tega v dokumentu opisani kot "dediči nezakonito nagrabljenega bogastva in plena, prisvojenega v času diktature in tranzicije (v demokracijo)". Kontinuiteto med obema strankama pa so zagotovile "osebne vezi", poroča francoska tiskovna agencija AFP.
 
Po koncu druge svetovne vojne so madžarski komunisti v kali zatrli demokracijo, pri čemer so ubijali in mučili državljane, uvedli diskriminacijo glede na izvor ali politično prepričanje, nezakonito nadzorovali zasebno življenje Madžarov ter zatrli protisovjetsko vstajo leta 1956.
 
Danes sprejete spremembe pa poleg tega predvidevajo še odvzem ali znižanje državnih pokojnin za visoke uradnike komunistične partije. Toda nekdanji komunistični funkcionarji so se znašli tudi v vrstah vladajoče Fidesz premiera Orbana. Med njimi sta Matyas Szuros in Imre Pozsgay, nekdanja člana centralnega komiteja komunistične partije.
 
Nova madžarska ustava, ki bo stopila v veljavo 1. januarja 2012, je sicer že naletela na številne kritike borcev za človekove pravice in demokracijo.
 
Madžarski parlament, v katerem ima vlada premiera Orbana dvotretjinsko večino, je sicer danes sprejel tudi več drugih zakonov. Med drugim je potrdil zakon o centralni banki, za katerega kritiki trdijo, da je namenjen povečevanju vpliva vlade na monetarno politiko, ter zakon o verskih skupnostih.
 
Sporni zakon o verskih skupnostih je parlament potrjeval že drugič, saj je ustavno sodišče 19. decembra zaradi proceduralnih napak zavrnilo prvo različico, ki je bila sprejeta julija.
 
Novi zakon zmanjšuje število priznanih verskih skupnosti z več kot 300 na samo 14, med katerimi so t.i. tradicionalne veroizpovedi - katoliška, evangeličanska, ortodoksna in judovska. Ostale verske skupnosti, ki niso vključene v zakon, med njimi islam, budizem in hinduizem, bodo lahko vložile vlogo za priznanje - a pod pogojem, da na Madžarskem delujejo vsaj 20 let.
 
Ameriška državna sekretarka Hillary Clinton je v zvezi zakonom o verskih skupnostih pisala pismo madžarskemu premieru Orbanu, v katerem je izrazila globoko zaskrbljenost nad takšno zakonsko rešitvijo.
 
S tem zakonom je "priznanje cerkva in veroizpovedi oteženo ali celo nemogoče in spričo dejstva, da je za to potrebna dvotretjinska večina v parlamentu, postajajo odločitve o temeljnih človekovih pravicah neupravičeno politične," je Clintonova zapisala v pismu, ki so ga danes objavili madžarski mediji.