Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Madžarska popušča zahtevam EU glede spornih sprememb ustave

Deli na:
Madžarska popušča zahtevam EU glede spornih sprememb ustave

Foto: Reuters

Madžarski zunanji minister Janos Martonyi je sporočil, da je njegova država pripravljena odpraviti nekatere najnovejše spremembe ustave, ki so naletele na hude kritike s strani EU. Pri vprašanju volilne propagande političnih strank na zasebnih televizijah in radijih pa se Budimpešta ne želi ukloniti.

Minister je napovedal, da bo Madžarska iz ustave umaknila možnost sodnih oblasti, da postopke dodelijo drugim sodiščem. Prav tako bo iz ustave izvzela možno izterjavo dodatnih davkov za poravnavo stroškov, ki so nastali z lansko obsodbo Madžarske na Sodišču EU zaradi kršitve zakonodaje, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Namesto slednjega je Martonyi napovedal spremembe tako imenovanega zakona za stabilizacijo gospodarstva, v katerega bodo vnesli določilo, da je mogoče "nepričakovane finančne obveznosti" poravnati s pomočjo uvedbe novih davkov. To je "zadovoljiva rešitev", je ocenil minister.

Martonyi je vse to zapisal v pismu, ki ga je poslal Evropski komisiji. Ta je 3. maja Madžarski dala mesec dni časa, da odpravi sporne določbe v svoji ustavi. V primeru neupoštevanja zahtev je komisija zagrozila s sprožitvijo postopka za primere kršitev pogodbenih obveznosti.

Budimpešta pa medtem ne popušča pri vprašanju prepovedi volilne propagande političnih strank na zasebnih televizijah in radijskih postajah. To določilo, ki je v ustavi od aprila, bo ostalo, vztraja minister.