Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Na zborovanju v podporo Viktorju Orbanu 100.000 ljudi

Deli na:
Na zborovanju v podporo Viktorju Orbanu 100.000 ljudi

Foto: Reuters

Na zborovanju v podporo madžarskemu premieru Viktorju Orbanu se je v soboto zvečer v Budimpešti zbralo okoli 100.000 ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Na srečanju v organizaciji novinarjev, ki so blizu Orbanovi stranki, so podprli premiera, potem ko se je zaradi spornih sprememb ustave znašel pod plazom kritik iz EU, ZDA in drugod.

"Zahvaljujoč pretiranemu in neuravnoteženemu poročanju je naša država prikazana kot nepravična in nedostojanstvena, to pa škoduje našemu gospodarstvu in ljudem," so organizatorji po navedbah AFP zapisali v vabilu na zborovanje.

"Vse, kar si želimo, je, da bi Evropa in ZDA razumele, da želimo živeti v svobodi, v okviru demokracije in ob spoštovanju drugih," so še zapisali. Številni protestniki, ki so prišli iz vseh delov Madžarske, pa tudi iz sosednjih Romunije in Slovaške, so nosili zastave ter napise "Ljubimo svojo deželo, ljubimo Viktorja".

Evropska komisija je v torek sprožila tri pravne postopke proti Madžarski, ker meni, da bi lahko njena nova zakonodaja ogrozila neodvisnost madžarske centralne banke, sodstva in agencije za nadzor nad varstvom podatkov. Budimpešta ima največ mesec dni časa, da se na opomine ustrezno odzove, že v torek pa naj bi se Orban srečal s predsednikom Evropske komisije Josejem Manuelom Barrosom.


Orban je v nastopu pred Evropskim parlamentom v Strasbourgu sicer zatrdil, da je Madžarska pripravljena spremeniti sporne dele zakonodaje. EU je po sprožitvi treh pravnih postopkov proti Madžarski Budimpešto ponovno opozorila tudi na spoštovanje medijske svobode.

Zaradi spornih potez vlade se je 2. januarja na protestih opozicije v Budimpešti zbralo okoli 70.000 ljudi. Takrat je zunanji minister Janos Martonyi dejal, da "lahko vlada na ulicah zbere desetkrat več ljudi", dodaja AFP.

Madžarska vlada naj bi po poročanju medijev poskušala preprečiti proteste opozicije v središču Budimpešte. Za 15. marec, ki je na Madžarskem državni praznik, naj bi namreč oblasti že rezervirale vsa prizorišča za javne dogodke v središču prestolnice, opozicija pa tako na ta datum ne more več prijaviti svojih shodov.