Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nova bitka za Kapitol: Trump proti Bidnu za nadzor nad kongresom

Deli na:
Nova bitka za Kapitol: Trump proti Bidnu za nadzor nad kongresom

Ameriški kongres domuje na Kapitolskem griču. - Foto: Profimedia

Vmesne kongresne volitve utegnejo biti za ameriškega predsednika Joeja Bidna hud udarec, saj obstaja velika možnost, da republikanci dobijo nadzor nad kongresom. Zmaga republikancev bo tudi spodbuda za Donalda Trumpa, ki se očitno resno pripravlja na predsedniške volitve leta 2024.

Po predsedniških volitvah leta 2020 se bosta novembra letos Joe Biden in Donald Trump znova spopadla, tokrat za prevlado v zveznem kongresu, ki domuje na Kapitolskem griču. Morda je to že njuno ogrevanje za vnovični spopad za Belo hišo leta 2024.

Visoka inflacija, še zlasti pa visoke cene bencina, so pred vmesnimi kongresnimi volitvami veter v jadra opozicijskih republikancev.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pred kongresnimi volitvami verjetno stiska pesti za zmago Bidnovih demokratov, medtem ko bi Vladimir Putin verjetno rajši videl zmago Trumpovih republikancev.


Republikanci v kongresu niso popolnoma enotni glede nadaljnje pomoči Ukrajini. Vodja republikancev v predstavniškem domu kongresa Kevin McCarthy je zadržen do nadaljnje pomoči, vodja republikancev v senatu Mitch McConnel pa jo odločno podpira.

Trump je po volitvah leta 2020 dve leti utrjeval svojo moč v republikanski stranki, med drugim tudi tako, da je na strankarskih primarnih volitvah osebno podprl kandidate, ki so kandidirali proti njegovim nasprotnikom znotraj stranke.

Ker so Bidnove ZDA največji in najpomembnejši podpornik Ukrajine, skuša na izid vmesnih volitev – v želji, da bi oslabil Bidnov položaj – najverjetneje vplivati tudi Putin.

VEČ V TISKANI IZDAJI IN TRAFIKI24