pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Vedran Mlikota Njena.si

Botri: Ste videli, kaj se je zgodilo z Vinkom ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nov udarec za Hollanda: desnica znova prevzela večino v senatu

Deli na:
Nov udarec za Hollanda: desnica znova prevzela večino v senatu

Foto: Reuters

Francoski predsednik Francois Hollande in leve stranke so doživeli nov poraz na volitvah v Franciji. Podobno kot na lokalnih volitvah in volitvah v Evropski parlament je tudi na delnih volitvah v senat, zgornji dom parlamenta, slavila Nacionalna fronta (FN), ki ji je prvič uspel vstop v francoski senat. Slavile so tudi druge skrajno desne stranke.

V senatu bosta tako zdaj dva senatorja FN, poleg tega bo imela konservativna stranka UMP Hollandovega predhodnika Nicolasa Sarkozyja skupaj z zavezniki v 348 sedežnem senatu 188 senatorjev, poroča francoska tiskovna agencija AFP. V nedeljo je sicer več kot 87.500 lokalnih in regionalnih politikov odločalo, kdo bo zasedel 179 mest v senatu, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Rezultati volitev so nov udarec za francosko levico in predsednika Francoisa Hollanda.

V skladu s francosko zakonodajo francoski volivci senatorjev ne volijo neposredno, pač pa "super elektorji" med izvoljenimi predstavniki vsake tri lete na novo izbirajo polovico senata. V nedeljo so potekale volitve v 58 departmajih v osrednji Franciji ter v čezmorskih departmajih. V Parizu in okolici tokrat volitev ni bilo.


Socialisti so imeli skupaj z različnimi skupinami vse od 2011 večino v senatu. Nova razporeditev moči v senatu pa vendarle ne bo vplivala na sprejem morebitne sporne zakonodaje, ki bi jo predlagala Hollandova vlada. V primeru, če ni soglasja med zgornjim in spodnjim domov, ima odločilni glas francoska narodna skupščina, kjer pa imajo večino socialisti.

Senatni sedež ima bolj ali manj prestižno vlogo, pomemben pa je položaj predsednika senata. V primeru odstopa predsednika države ali njegove smrti predsednik senata začasno prevzame predsedniški položaj vse do novih volitev.

V preteklosti se je to zgodilo ob odstopu francoskega predsednika Charlesa de Gaulla leta 1969 in ob smrti Georgesa Pompidouja leta 1974.

Po napovedih naj bi novega predsednika senata izvolili v sredo, prišel pa naj bi iz vrst UMP. Nasledil bo dosedanjega predsednika senata, socialista Jeana-Pierra Bela. Med tisti, ki bi lahko zasedli mesto predsednika senata, omenjajo bivšega premiera Jeana-Pierra Raffarina.