sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

kidd doncic 23 pm Ekipa24.si

Hahaha!!! Po spotakljivih vzdihih Luka Dončić ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

gabriela anamaria goltes Ekipa24.si

Dončićeva Anamaria spet 'topi srca'! Srček in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Francozi danes volijo polovico senatorjev

Deli na:
Francozi danes volijo polovico senatorjev

Foto: Reuters

V Franciji danes volijo 179 novih članov senata, zgornjega doma parlamenta. Francoski senatorji imajo šestletni mandat, vsaka tri leta pa potekajo volitve za polovico od skupno 348 sedežev. Pričakovati je, da bo tudi na senatnih volitvah slavila desnica, tako kot marca na lokalnih in maja na evropskih.

Rezultat lokalnih volitev v Franciji odločilno vpliva na izid volitev v senat, saj članov senata volivci ne izbirajo neposredno, temveč jih volijo izvoljeni predstavniki - župani ter regionalni oziroma lokalni svetniki. Tako velja, da so "lokalne volitve dejansko prvi krog senatnih volitev".

Javno mnenje je levici trenutno še manj naklonjeno kot pred pol leta, ko so potekale lokalne volitve. Glede na javnomnenjske raziskave predsednika Francoisa Hollanda podpira le 13 odstotkov Francozov, kar je rekordno malo, premierja Manuela Vallsa pa med 30 in 35 odstotkov.

Razlogi za nenaklonjenost levice v javnosti so ničelna gospodarska rast v prvem polletju, več kot desetodstotna brezposelnost in vladna kriza po odhodu treh ministrov konec avgusta. K priljubljenosti vlade ni pripomogla niti knjiga spominov, ki jo je objavila Hollandova nekdanja partnerka Valerie Trierweiler in ki predsednika države opisuje kot oportunista brez načel.



Večino v senatu od leta 2011 obvladuje levica, ki jo sestavljajo zeleni ter Hollandovi socialisti. Desnica, ki ima zdaj v zgornjem domu parlamenta 168 sedežev, bi morala za prevzem večine pridobiti najmanj sedem sedežev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Desnosredinske stranke so imele v francoskem senatu večino vse od nastanka pete republike leta 1958, levica pa si je večino prvič zagotovila na prejšnjih senatnih volitvah pred tremi leti.

V skladu s francosko ustavo senat skupaj z narodno skupščino obravnava in glasuje o predlogih zakonov ter mednarodnih sporazumih in pogodbah. Če bo senat poslej obvladovala desnica, bo tako lahko blokirala sprejetje zakonov, ki jim ni naklonjena.