vrtec, tommaso, avto Svet24.si

Na dvorišču vrtca avto do smrti zbil 4-letnika

Kavni aparat Svet24.si

Zaradi predrage kave poklical policijo, ta pa je ...

plinski-t Necenzurirano

Prazne obljube Hrvaške: Slovenija ostala brez ...

rtv slovenija bobo Reporter.si

Levica je leta »harala« po RTV, zdaj pa se je ...

kelsey wingert Ekipa24.si

Grozljivo! Novinarko 'pokosila' žogica, ki je ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Zakonci v eksperimentu ne nosijo svojih oblačil

doncic pm Ekipa24.si

Šok: Dončić ima zdravstvene težave, zadnjo ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nosečnica, ki so ji hrvaške bolnišnice zavračale splav, bo poseg le lahko opravila v domovini

Deli na:
Nosečnica, ki so ji hrvaške bolnišnice zavračale splav, bo poseg le lahko opravila v domovini

Mirela Čavajda - Foto: N1

Drugostopenjska komisija v Zagrebu je odločila, da Mirela Čavajda, nosečnica s hudo prizadetim zarodkom, lahko opravi splav na Hrvaškem, je danes sporočil hrvaški minister za zdravje Vili Beroš.

Ponovna magnetna resonanca je pokazala nove bistveno spremenjene okoliščine, na podlagi katerih je komisija ocenila, da so izpolnjene zdravstveno pravne predpostavke za prekinitev nosečnosti, je dejal Beroš.

Nosečnica se bo tako lahko za izvedbo posega obrnila na eno od hrvaških bolnišnic in se dogovorila z njenimi strokovnjaki. Če poseg ne bo izveden na Hrvaškem, pa so izpolnjeni pogoji za plačilo tovrstnih posegov v tujini, je še dejal.

Na Hrvaškem bi umetno prekinitev nosečnosti lahko opravili brezplačno, v Sloveniji pa bi stal približno 5000 evrov, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Med čakanjem na ugotovitve drugostopenjske komisije Zagreb je nosečnici drugostopenjska komisija v Sloveniji sicer že potrdila, da so izpolnjeni vsi pogoji za prekinitev nosečnosti.

39-letnica si v 24. tednu nosečnosti zaradi tumorja v glavi otroka želi narediti splav, a so ji v štirih zagrebških bolnišnicah dejali, da ta na Hrvaškem po desetem tednu ni mogoč, čeprav zakon v določenih primerih predvideva tudi izjeme.

Nosečnica je za ogromen tumor na možganih otroka sicer izvedela na magnetni resonanci v bolnišnici Sveti Duh v Zagrebu. Možnosti, da bo otrok po rojstvu preživel, so izjemno majhne, če bo, pa se v najboljšem primeru ne bo mogel normalno razvijati. Primer Čavajde je v hrvaški javnosti sprožil burne reakcije in znova odprl debato o dostopnosti splava na Hrvaškem.