sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

Goran Dragić 23 mm Ekipa24.si

Kakšna izpoved! Goran Dragić razkril, zakaj je ...

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

samir handanovic 24 pm Ekipa24.si

Nova služba za Samirja Handanovića! Nekdanji ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Raziskava: Evropi priliv migrantov ne prinaša ekonomske koristi

Deli na:
Raziskava: Evropi priliv migrantov ne prinaša ekonomske koristi

Slika je simbolična. - Foto: Reuters

Evropi priliv migrantov ne prinaša ekonomske koristi, ugotavlja raziskava italijanske centralne banke.

Raziskava italijanske centralne banke (Banca d'Italia) ugotavlja, da Evropi priliv migrantov ne prinaša ekonomske koristi, je v prispevku za Portal Plus poudaril geopolitični analitik Laris Gaiser. Prispevek demografije k ekonomski rasti: Dvesto let italijanske zgodovine je naslov raziskave, ki jo je naročila Banca d'Italia. Raziskava naj bi preverila teorijo, da Evropa zaradi staranja prebivalstva nujno potrebuje priliv gospodarskih priseljencev, ki bodo stari celini pomagali premostiti negativne demografske trende.

Prenizka rodnost in vedno večji delež starejše populacije sta velika problema evropskih držav, rešitev pa naj bi bile migracije, trdijo nekateri strokovnjaki in politiki. Tudi zato je Angela Merkel leta 2015 odprla vrata Nemčije beguncem, s tem pa povzročila begunsko krizo velikih razsežnosti, ki je zamajala EU in prispevala tudi k brexitu, piše Gaiser.

Italijanska raziskava zavrača teorijo, da je za dolgoročno preživetje italijanskih javnih financ in stabilnost družbe nujen uvoz tuje delovne sile.

Zdaj v Nemčiji ugotavljajo, da z več kot milijonom migrantov niso dobili delovne sile, ki bi lahko takoj prispevala k rasti nemške ekonomije, temveč bodo potrebna leta, da bodo ti priseljenci pripravljeni za vstop na nemški trg dela. Kljub zaprtju balkanske poti se privil migrantov v Evropo še ni ustavil. Samo v Turčiji je po podatkih Evropske komisije v tem trenutku 3,9 milijona beguncev, s čimer je Turčija država z največjo begunsko populacijo na svetu. Del teh milijonov prihodnosti ne vidi ne v Turčiji ne v domovinah, temveč si želi naprej v Evropo.

Italijanska raziskava zavrača teorijo, da je za dolgoročno preživetje italijanskih javnih financ in stabilnost družbe nujen uvoz tuje delovne sile. Ker se druge in tretje generacije migrantov prilagajajo okolju, v katerega se priselijo, bodo s prevzemanjem demografskih vzorcev Italijanov tudi te kasnejše generacije migrantov padle v podobno demografsko depresijo, ki je problem tako za Italijo kot preostanek Evrope.

Uvoz migrantov bo le ublažil problem, trdijo raziskovalci italijanske centralne banke, za rešitev javnih financ pred demografskim breznom pa so potrebni drugi ukrepi.