Revija Reporter
Slovenija

Anketa Politikon: Najverjetnejša je zmaga SDS, razplet volitev je v rokah verjetnih udeležencev volitev

Reporter

1. jun. 2018 13:05 Osveženo: 13:07 / 01. 6. 2018

Deli na:

Raziskava POLITIKON, Valicon 2018.

Valicon

Razplet volitev je v rokah zelo verjetnih udeležencev volitev, ki dopuščajo možnost, da si do nedelje še premislijo, ugotavlja raziskava Politikon družbe Valicon. Po njihovi oceni so v nedeljo možni trije različni zmagovalci: SDS, SD ali LMŠ.

Preobrat je možen, a manj verjeten kot v letih 2008 in 2011, saj sta na drugem in tretjem mestu stranki SD ter LMŠ, kamor bi se teoretično lahko prelili taktični glasovi, precej izenačeni, pravijo v Valiconu.



Stranka Alenke Bratušek bo zelo verjetno prišla čez volilni prag, napoveduje Politikon, ki ne izključuje še kakšnih presenečenj. Kar nekaj manjših strank v zadnjih dnevih beleži pozitiven trend, ki bi, če bi se ta nadaljeval do nedelje, lahko v parlament postavil še katero od strank kot so SLS, Piratska stranka ali Dobra država, morda tudi SNS. V igri za vstop v DZ naj bi bila še vedno tudi Andrej Čuš z listo Zelenih ter novinar Bojan Požar s svojo listo.

Ker letos slabih 30% opredeljenih anketirancev za svojo prvo izbrano stranko ocenjuje, da je verjetnost, da jo bodo v nedeljo res volili, nižja od 75%, bi v primeru, da se volitev udeleži milijon volivcev, to predstavljalo 200.000 volivcev, ki si do nedelje lahko še premislijo.

To je dovolj veliko število, da lahko spremeni razpored na vrhu, razmerja moči med strankami ter prinese presenečenja med strankami, ki so na robu vstopa v DZ, pravijo v Valiconu.

Glede na širok nabor strank ter upoštevajoč podatke o udeležbi na predčasnih volitvah, bo volilna udeležba najmanj takšna oziroma nekoliko višja kot leta 2014, torej okoli 900.000 volivcev, lahko pa se povzpne tudi čez milijon, če bodo na volišča prišli vsi tisti, ki danes še oklevajo iz tega ali onega razloga, menijo v Valiconu.

Udeležba je ključna predvsem z vidika končne relativne moči zmagovalca volitev ter z vidika uspeha manjših strank na robu vstopa v parlament.