Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nobelovec Patrick Modiano nad odločitvijo švedske akademije začuden

Deli na:
Nobelovec Patrick Modiano nad odločitvijo švedske akademije začuden

Foto: Reuters

Francoski pisatelj Patrick Modiano, ki ga je Kraljeva švedska akademija danes v Stockholmu razglasila za letošnjega dobitnika Nobelove nagrade za literaturo, je odločitve akademije vesel, obenem pa je začuden. Lavreatu sta že čestitala francoski predsednik Francois Hollande in premier Manuel Valls.

"Z Modianom sem govoril po telefonu. Čestital sem mu, on pa mi je s svojo običajno skromnostjo dejal: 'To je nenavadno', bil pa je zelo vesel," je Antoine Gallimard iz francoske založniške hiše Gallimard dejal za francosko tiskovno agencijo AFP.

Dodelitev Nobelove nagrade Modianu je sicer pri založbi Gallimard, ki je izdala več njegovih del, vzbudila veliko veselja. "Zelo smo se razveselili novice," je dejala Anne-Solange Noble z založbe, ki se te dni mudi na knjižnem sejmu v Frankfurtu. Dodala je, da je Modiano odličen pisec. "Nobelova nagrada je tudi za nas velika čast. Mednarodnim pisateljem, kot je Modiano, prinese še več pozornosti javnosti," je še dejala.

Hollande je po pisanju AFP dejal, da je nagrada priznanje "upoštevanja vrednemu opusu, ki raziskuje subtilnost spomina in zapletenost identitete".


Po besedah francoskega premierja Manuela Vallsa je Modiano nagrado prejel povsem zasluženo. Kot je dejal za AFP, vsi poznajo njegove knjige in vsak je kakšno od njih tudi že prebral.

Modiana je Kraljeva švedska akademija nagradila za "umetnost spomina, s katero je obudil najbolj nedoumljive človeške usode in razkril vsakdan okupacije", piše v utemeljitvi nagrade.

Kot je dejal predstavnik akademije Peter Englund, je Modianova "pisava zelo elegantna, a prijazna do bralca". Modiana je označil za "neke vrste Prousta našega časa".

Prestižno nagrado bodo Modianu podelili 10. decembra v Stockholmu, na dan, ko je leta 1896 umrl Alfred Nobel, po katerem je nagrada poimenovana. Letos je nagrada vredna osem milijonov švedskih kron (870.000 evrov).