zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nizozemska ne izključuje možnosti vojaškega posredovanja v Ukrajini

Deli na:
Nizozemska ne izključuje možnosti vojaškega posredovanja v Ukrajini

Foto: Reuters

Nizozemska ne izključuje možnosti vojaškega posredovanja na kraju strmoglavljenja malezijskega letala na vzhodu Ukrajine, v katerem je umrlo 193 Nizozemcev, ki bi ga odobrile ukrajinske oblasti in proruski separatisti. Kot je danes v parlamentu v Haagu razkril nizozemski premier Mark Rutte, bo njegova vlada o tem odločala konec tedna.

Kot je dejal Rutte, Nizozemska o možnosti vojaškega posredovanja za zaščito mednarodnih strokovnjakov, ki preiskujejo kraj incidenta, trenutno razpravlja z Združenimi narodi in Ukrajino, posredovanje vojaških ali policijskih sil pa je po njegovih besedah odvisno od političnih vprašanj, mednarodnopravnega mandata in sodelovanja Ukrajine in Rusije, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Tveganja so sicer velika," je posvaril nizozemski premier in dodal, da bi proruski separatisti posredovanje lahko razumeli kot provokacijo. Morebitne akcije naj bi se udeležila tudi Avstralija, navaja dpa.

Rutte je sicer že v četrtek napovedal, da bo njegova država na kraj strmoglavljenja poleg 23 preiskovalcev napotila še 40 neoboroženih žandarjev, ki bodo imeli nalogo "stabilizirati območje".

V mednarodni skupini 200 strokovnjakov, ki izvajajo proces identifikacije žrtev, že sodeluje 120 Nizozemcev ter strokovnjaki iz Nemčije, Belgije, Velike Britanije, Avstralije, Indonezije, Nove Zelandije in Malezije.

Boeing 777 letalske družbe Malaysia Airlines z 298 potniki in člani posadke, ki je bil na poti iz Amsterdama v Kuala Lumpur, je 17. julija strmoglavil na vzhodu Ukrajine. Domnevno so ga sestrelili proruski separatisti.