Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nizozemska kljub kritikam ostaja pri »bebavi« pesmi za ustoličenje kralja

Deli na:
Nizozemska kljub kritikam ostaja pri »bebavi« pesmi za ustoličenje kralja

Foto: Reuters

Nizozemske oblasti so se odločile, da bodo ob ustoličenju novega nizozemskega kralja Wilema-Alexandra kljub kritikam izvedli uradno pesem, ki je bila pripravljena za to priložnost. Kot so sporočili v Haagu, so dobili številne odzive, ki so bile "večinoma pozitivni", pa čeprav so se v javnosti pojavljale predvsem kritike, da je pesem "bebava".

Odbor za organizacijo ustoličenja kralja je sicer ta konec tedna zaradi zgražanja javnosti umaknil pesem Koningslied s programa za ustoličenje 30. aprila, a jo je Nacionalni odbor za investituro danes znova vrnil na program, potem ko so se, kot so sporočili, posvetovali z nacionalno javno radiotelevizijo in avtorjem Johnom Ewbankom.

Tudi avtor je sicer sprva umaknil pesem, zdaj pa si je premislil, so še sporočili iz omenjenega odbora, ki je odgovoren za ceremonijo ob ustoličenju novega nizozemskega kralja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.


Kraljevo pesem, v nizozemščini Koningslied, je zapelo 51 nizozemskih pevcev, vključno z nekaterimi največjimi zvezdami. To pa pop baladi ni zagotovilo naklonjenosti javnosti. Pod spletno peticijo, s katero so ljudje zahtevali umik pesmi, se je od petka, ko so skladbo predstavili javnosti, podpisalo že več kot 40.000 ljudi.

"W za Willema, tri prste v zrak," se glasi verz iz pesmi, ki naj bi jo glasbeniki zapeli v živo na kronanju 30. aprila. "Z lastnimi rokami gradim nasip in zadržujem vodo," se še glasi tekst, pa tudi: "Skozi veter in dež bom stal ob tebi... varoval te bom, dokler bom živel."

Nizozemska kraljica Beatrix je konec januarja sporočila, da se odpoveduje prestolu. 30. aprila ga bo predala svojemu sinu, princu Willemu-Alexandru. Willem-Alexander bo postal prvi nizozemski kralj po več kot stoletju. Pred njim so namreč Nizozemski vladale tri kraljice - Wilhelmina (1890-1942), Juliana (1942-1980) in Beatrix.