Aleksander Lukašenko Svet24.si

KGB o dronih iz Litve, Lukašenko na zahod ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Sum konflikta interesov na ministrstvu: nov zakon ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

"Nisem vedel, da je nesramna," pravi Trump o Meghan, ki je ne bo na Trumpovem sprejemu v Londonu

Deli na:
"Nisem vedel, da je nesramna," pravi Trump o Meghan, ki je ne bo na Trumpovem sprejemu v Londonu

Meghan nima posebej rada Trumpa. - Foto: Profimedia

Ameriški predsednik Donald Trump bo s prvo damo Melanio v ponedeljek s srečanjem z britansko kraljico Elizabeto II. v Buckinghamski palači začel državniški obisk v Veliki Britaniji, kjer bo ostal do srede, ko bosta Trumpova odpotovala na Irsko. Od tem bosta 6. junija odšla v Francijo na praznovanje 75. obletnice zavezniškega izkrcanja v Normandiji.

Trump se je z britansko kraljico srečal že lani julija med uradnim obiskom v Veliki Britaniji. V Londonu bo deležen najvišjih državniških časti in kraljevega pompa.

V ponedeljek bodo ameriški predsedniški par v Buckinghamski palači sprejeli kraljica ter princ Charles in njegova žena Camilla. S Charlesom bosta pregledala častno stražo, iz trdnjave Tower pa bodo v čast Trumpu izstrelili topovske salve.

Gostiteljica kosila v palači bo britanska kraljica, udeležil pa se ga bo tudi princ Harry. Njegove soproge Meghan ne bo, ker po nedavnem porodu še ni nastopila državniških dolžnosti.

Verjetno Meghan niti ni do srečanja s Trumpom, za katerega je pred ameriškimi predsedniškimi volitvami 2016 dejala, da je sovražen do žensk in da je njegova politika razdirujoča. Dejala je tudi, da se bo v primeru Trumpove zmage na volitvah preselila v Kanado.

"Nisem vedel, da je nesramna. Upam, da je zdaj v redu," je Trump v intervjuju za The Sun komentiral izjavo sedanje vojvodinje susseške. Vseeno je dodal je, da se bo Meghan v vlogi članice kraljeve družine dobro odrezala.

Kraljica bo nato gostom pokazala razstavo predmetov, ki so pomembni za zgodovino ZDA, popoldne pa bosta Donald in Melania Trump s princem Andrewjem v Westminstrski katedrali položila venec pred grobnico neznanemu junaku.

Princ Charles in Camilla bosta v svoji rezidenci gostila čajanko za ameriška gosta, nato pa se bodo vsi skupaj podali na veličasten banket v Buckinghamsko palačo.



Drugi dan obiska, v torek, bo imel Trump zajtrk z odhajajočo britansko premierko Thereso May, sledili bodo pogovori na Downing Streetu ter kosilo, po katerem bo novinarska konferenca. Trump bo zvečer v rezidenci veleposlanika ZDA v Londonu gostil večerjo, ki se je bosta v imenu kraljeve družine udeležila Charles in Camilla.

Trump je pred obiskom dopustil možnost, da se bo v Londonu srečal z zagovornikoma brexita Borisom Johnsonom in Nigelom Farageom, ki ju je opredelil kot prijatelja. Nekdanji zunanji minister Johnson je kandidat za naslednika Mayeve na položaju vodje britanskih konservativcev in premierja, Farageova nova stranka pa je bila zmagovalka evropskih volitev na Otoku.

V Londonu bodo ameriškega predsednika pričakali tudi protestniki, ki naj bi jih bilo še več kot lani. Znova naj bi nad mestom lebdel šest metrov velik balon v podobi dojenčka Trumpa, ki je bil hit že ob lanskem obisku ameriškega predsednika na Otoku, pokazali naj bi tudi pet metrov velikega robota v obliki Trumpa, ki sedi na straniščni školjki.

Vodja britanske opozicije Jeremy Corbyn pa je napovedal, da se ne bo udeležil banketa v Buckinghamski palači, ker se mu ne zdi prav, da z rdečo preprogo sprejemajo državnika, ki se požvižga na vse mednarodne sporazume in obveznosti.

V sredo bo Trump odšel v pristaniško mesto Portsmouth, od koder so pred 75 leti sprožili zavezniško invazijo na okupirano Evropo. Na slovesnosti bo 300 preživelih veteranov druge svetovne vojne ter voditelji držav, ki so se s svojimi vojaki udeležile invazije 6. junija 1944.

Iz Portsmoutha bosta ameriški predsednik in prva dama poletela v irski Shannon, ki leži blizu Doonberga, kjer ima Trump igrišče za golf in hotel, v katerem bosta prenočila. Irski premier Leo Varadkar namerava Trumpu na srečanju razložiti pomen proste trgovine med ZDA in Evropo ter ga pozvati, naj še enkrat razmisli o možnosti prostotrgovinskega sporazuma.

V četrtek zjutraj bosta Trumpova odpotovala v Normandijo, kjer se bosta z drugimi voditelji držav udeležila praznovanja dneva D oziroma zavezniške invazije na okupirano Evropo. Trump naj bi se ob robu slovesnosti srečal tudi s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom.