zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Neurja divjajo po Franciji in Veliki Britaniji

Deli na:
Neurja divjajo po Franciji in Veliki Britaniji

Foto: Reuters

Francija in Velika Britanija se te dni spopadata s silovitimi neurji, ki povzročajo poplave in težave v prometu. V najbolj zahodnem predelu Francije so zaradi visoke plime in neurij razglasili rdeči alarm, na Otoku pa močno deževje sproža poplave, zaradi katerih so morali evakuirati ljudi.

V Franciji neurja težave povzročajo predvsem ob atlantski obali, najhuje pa je v bretonskem departmaju Finestere, kjer se pripravljajo na popravljanje rek Morlaix in Laite, saj so bile za včeraj napovedane obilne padavine.

Rdeči alarm je razglasila francoska meteorološka služba Meteo-France, potem ko je že v 29 departmajih na območju od Bretanije do Pariza razglasila oranžni alarm zaradi močnega vetra in obilnega dežja, ki povečujeta nevarnost za podiranje dreves in izpadov elektrike, prav tako pa otežujeta vožnjo na cestah.

V sredo se je zaradi neurij v francoskem pristanišču Bayonne v zaščitni obalni zid zabila španska tovorna ladja, ki jo je presekalo na pol, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V zadnjih dneh visoki valovi, siloviti vetrovi in obilni dež združeno udrihajo po obalah od francoske meje s Španijo ter vse do jugozahoda Anglije.



Na Otoku medtem tudi dež ne popušča, gasilci pa so morali iz poplavljenih domov rešiti številne prebivalce. Vremenski napovedovalci opozarjajo, da bo v prihodnjih dneh z Atlantika čez državo prešla serija neurij, ki bodo še poslabšala zimski kaos na Otoku.

Gasilci so v grofijah Somerset in Devon na jugozahodu države iz poplavljenih domov in avtomobilov rešili 14 ljudi. Na jugozahodu Anglije je sicer poplavljenih še več kot 400 domov. Britanske oblasti so na območju Somerset Levels razglasile opozorilo pred smrtno nevarnimi poplavami.

Neurja pa precej težav povzročajo v železniškem prometu. Med drugim so prekinili promet na glavni železniški progi, ki povezuje grofiji Cornwall in Devon s preostalo državo, potem ko se je zrušil del zaščitnega obalnega zida pod progo, poroča britanski BBC. Železniško podjetje Network Rail ocenjuje, da bo za popravilo potrebnih najmanj šest tednov.

Britanska vlada je včeraj že napovedala dodatna izredna finančna sredstva za spopadanje z uničujočimi poplavami po najobilnejših zimskih padavinah vse od daljnega leta 1766. Vlada premiera Davida Camerona je že tarča kritik zaradi prepočasnega odziva na vremensko krizo. Cameron je v sredo napovedal 100 milijonov britanskih funtov za odpravljanje posledic poplav in neurij, vlada pa je včeraj to vsoto zaradi poslabšanja razmer zvišala še za 30 milijonov funtov, poroča AFP.