Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Neurja so se znesla nad Jadranom in regijo

Deli na:
Neurja so se znesla nad Jadranom in regijo

Foto: Reuters

Hrvaško primorje so zajela močna neurja, ki so povzročila nemalo težav. Zaradi neurij in obilnega deževja so na Hrvaškem razglasili rdeči alarm, v BiH pa oranžnega. Močno deževje je zajelo tudi Slovenijo. V Romuniji in Bolgariji so obilne padavine povzročile tudi poplave, ki so zahtevale najmanj tri življenja.

Nočna neurja, ki jih je prinesel ciklon Melisa, so na hrvaških otokih Molat in Silba povzročila precejšnje razdejanje. Na fotografijah je videti avtomobile na Molatu, ki so na lokalnih poteh obtičali v meter globoki vodi. V morju pri Čiovu nedaleč od Splita so zasledili vodne trombe.

V Zadru je poplavilo številne mestne ulice in trge. Močan dež je ulice v tem dalmatinskem mestu spremenil v reke, stopnišča v slapove, mestne trge pa v jezera, je na spletni strani poročala hrvaška radiotelevizija. V dobri uri in pol je padlo več kot 100 litrov dežja na kvadratni meter.

Na otoku Ist pri Zadru je v 24 urah padlo kar 294 litrov dežja na kvadratni meter, kar je po podatkih hrvaškega hidrometeorološkega zavoda rekordna dnevna julijska količina padavin. Na Silbi je padlo 217 litrov dežja na kvadratni meter, kar je približno četrtina letnega povprečja dežja na tem otoku.

Na Silbi imajo povprečno letno 843 litrov dežja na kvadratni meter, letos pa so od začetka julija namerili že 330 litrov. Tudi na Molatu je v minulih 24 urah padlo več kot 100 litrov dežja na kvadratni meter.

Popoldne je močna nevihta zajela tudi Zagreb, kjer sta močan dež in veter povzročila težave v prometu. Po poročanju lokalnih medijev je poplavilo tudi vzletno-pristajalno stezo na letališču Pleso.

Močni sunki vetra so lomili veje dreves, ki so padale na električno napeljavo in povzročile prekinitev tramvajskega prometa v vzhodnem delu mesta. Zaradi vode na cestah so morali začasno ustaviti ali omejiti tudi nekatere linije mestnega avtobusnega prometa.


Območje Siska jugovzhodno od Zagreba je medtem zajela toča. Podobne novice prihajajo iz Čakovca in Koprivnice.

Za območje hrvaške Istre in Kvarnerja ter jug Dalmacije pri Dubrovniku so vremenoslovci razglasili rdeči alarm. Ta opozarja na nevihte, ki so lahko tudi smrtno nevarne. Za vsa ostala območja države, razen skrajnega vzhoda Slavonije, je razglašena visoka stopnja nevarnosti.

V več regijah v BiH - med drugim na območju Banja Luke, Tuzle, Bihaća ter Mostarja in Trebinja - pa so zaradi nevarnosti močnega deževja in strel razglasili oranžni alarm. Slabo vreme v prihodnjih dneh bi lahko med drugim povzročilo poplavljanje manjših rek in potokov na severu in severozahodu Republike srbske, so opozorili vremenoslovci.

Obilne padavine so zajele tudi Bolgarijo in Romunijo. Poplavilo je več mest. Trije ljudje so v poplavah izgubili življenje, več sto ljudi pa je moralo zapustiti svoje domove. Številne bolgarske vasi so ostale brez elektrike, v več krajih imajo tudi težave pri oskrbi z vodo. Zaradi zemeljskih plazov je uničenih več mostov in cest.

Močnejši nalivi so sicer zajeli tudi Slovenijo in agencija za okolje je izdala opozorilo, da lahko predvsem na vzhodu države močneje narastejo manjši vodotoki in hudourniki, zlasti na območju Ormoža in Lendave.

Vreme naj bi se od petka naprej umirilo, verjetnost za plohe in nevihte pa se bo nekoliko zmanjšala, napovedujejo na Arsu. Hkrati bodo temperature porasle in verjetno bodo že v prvem avgustovskem tednu tudi presegle 30 stopinj Celzija.

Na spletni strani Arsa še pojasnjujejo, da letošnje poletje nikakor ni hladno, ampak po temperaturah celo nekoliko nadpovprečno. Razmeroma pogoste padavine pa ustvarjajo drugačen vtis, dodajajo.