oranžno opozorilo Svet24.si

Arso oranžen alarm prižgal tudi za severovzhod, ...

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

1706792389-b60k4933-1706792354008 Necenzurirano

Furs blokiral premoženje nekdanjega ministra ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

Komplet za trening Ekipa24.si

Šik po francosko s slovensko noto

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Kako je danes videti kamp Paradiso?...

doncic Ekipa24.si

Ste videli to? Navijači Oklahome z majicami z ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Netanjahu svari Fatah: Sporazum s Hamasom ubija mir

Deli na:
Netanjahu svari Fatah: Sporazum s Hamasom ubija mir

Foto: Reuters

Izrael je včeraj sporočil, da je ustavil mirovna pogajanja s Palestinci po spravnem dogovoru med palestinskim vodstvom in gibanjem Hamas. Izraelski premier Benjamin Netanjahu je palestinsko odločitev o oblikovanju vlade narodne enotnosti označil za velik korak nazaj.

Kabinet je soglasno odločil, da se izraelska vlada ne bo pogajala s palestinsko vlado, ki jo podpira Hamas, teroristična organizacija, ki poziva k uničenju Izraela. Poleg tega bo Izrael sprejel vrsto ukrepov v odgovor na enostranske poteze palestinskih oblasti, so sporočili iz Netanjahuvega urada.

"Sporazum s Hamasom ubija mir," je palestinski dogovor komentiral izraelski premier. "Kar se je zgodilo, je velika ovira za mir, saj smo upali, da bo palestinski predsednik Mahmud Abas sprejel judovsko državo, zamisel o dveh državah, palestinski in judovski," je poudaril v pogovoru za ameriško televizijo NBC.

"Toda namesto tega je naredil velik korak nazaj in sklenil sporazum s Hamasom - teroristično organizacija, ki poziva k uničenju Izraela," je dodal. Abas je po njegovih besedah imel izbiro: mir z Izraelom ali sporazum s Hamasom in izbral je sporazum s Hamasom. "Zato je to udarec za mir in upam, da si bo premislil," je še dejal izraelski premier.



Palestinska stran še razmišlja, kaj bo storila po izraelski odločitvi o prekinitvi pogajanj. "Palestinsko vodstvo bo pregledalo vse možnosti v odgovor na odločitev izraelske vlade," je povedal glavni palestinski pogajalec Saeb Erekat. Kot je dodal, je za Palestince zdaj prednostna naloga sprava in narodna enotnost.

Erekat je krivdo za neuspeh mirovnih pogajanj pripisal Izraelu. "Netanjahujevo vlado že leta pozivamo, naj se odloči med mirom in naselbinami in odločila se je za naselbine," je pojasnil za francosko tiskovno agencijo AFP.

Palestinska osvobodilna organizacija (PLO) in Hamas sta v sredo sklenila spravni sporazum, ki predvideva oblikovanje vlade narodne enotnosti pod Abasovim vodstvom v prihodnjih tednih.