zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Biden kritičen do palestinskega vodstva, ker ne obsoja palestinskih napadov

Deli na:
Biden kritičen do palestinskega vodstva, ker ne obsoja palestinskih napadov

Foto: Getty Images

Ameriški podpredsednik Joe Biden, ki je v torek pripotoval na obisk v Izrael in na palestinska ozemlja, je danes posredno kritiziral palestinsko vodstvo, ker ne obsoja palestinskih napadov na Izraelce. Na dan njegovega prihoda je bilo v Izraelu šest napadov, v enem izmed njih je bil do smrti zaboden ameriški turist, 12 ljudi je bilo ranjenih.

Do napadov z noži na območju pristanišča v Jafi je prišlo, ko se je Biden le kak kilometer stran sestajal z nekdanjim izraelskim predsednikom Šimonom Peresom. Njegova soproga in vnuki pa so večerjali nedaleč od prizorišča, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

"ZDA obsojajo ta dejanja in odsotnost obsodb teh dejanj," je med srečanjem z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem dejal Biden. "Nasilje, kakršnemu smo bili priča včeraj, odsotnost obsodb na njegov račun, retorika, ki podpihuje nasilje, povračilni ukrepi, ki jih povzroča, to se mora ustaviti," je dodal.

Bidena danes pričakujejo tudi v Ramali, kjer ima na programu srečanje s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom.

Slednji je večkrat pozval k mirnemu uporu proti izraelski okupaciji, ni pa izrecno obsodil niza napadov z noži, pištolami in namernimi trčenji avtomobilov, ki se ponavljajo od oktobra lani. Gibanje Hamas, ki vlada na območju Gaze, tovrstne napade hvali.

V nasilju je od lanskega oktobra umrlo 188 Palestincev in 28 Izraelcev. Večino Palestincev so ubili med izvajanjem napadov, drugi so umrli med posredovanjem izraelskih sil med demonstracijami. Izrael krivdo za te napade, ki jih običajno izvajajo mladi, tudi najstniki, očitno na lastno pest, pripisuje palestinskemu vodstvu in medijem.

Po navedbah Bele hiše Biden med obiskom v regiji ne bo predstavil novih mirovnih pobud, njegov obisk pa so že vnaprej zasenčile nove napetosti v odnosih med ZDA in Izraelom, tradicionalnima tesnima zaveznikoma. Odmevala je Netanjahujeva zavrnitev vabila na pogovore z ameriškim predsednikom Barackom Obamo kasneje ta mesec, ki je Belo hišo presenetila in je zanjo izvedela iz medijev.

Biden in Netanjahu o tem zapletu danes pred javnostjo nista govorila. Državi si prizadevata za premostitev razlik, predvsem ko gre za dogovor o iranskem jedrskem programu, ki mu je Netanjahu ostro nasprotoval. Trenutno delata na novem desetletnem programu ameriške pomoči Izraelu na področju obrambe, ki je vreden okoli 3,1 milijarde dolarjev letno, pa tudi na drugih projektih.

"ZDA trdno stojijo za pravico Izraela do samoobrambe, tako kot branimo sebe," je danes poudaril Biden. Zato je sedanja administracija po njegovih besedah za krepitev izraelske varnosti storila več kot katerakoli administracija v zgodovini. "To ne pomeni, da se ne strinjamo, a nikdar vam ni treba dvomiti, ali ZDA ščiti izraelski hrbet," je dodal.