rok snežič, Anita Peček Stramšak Svet24.si

Je Snežičeva nova partnerica res razvpita Dijana...

bakren žleb Svet24.si

Nepridipravi ukradli žlebove z mrliške vežice

panvita Necenzurirano

3.000 hektarjev v roke Hrvatov: kaj vse je čudno ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Netanjahu napovedal še dolgo vojaško ofenzivo v Gazi

Deli na:
Netanjahu napovedal še dolgo vojaško ofenzivo v Gazi

Foto: Reuters

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je po včerajšnjem napadu palestinskega gibanja Hamas, v katerem so bili ubiti najmanj štirje izraelski civilisti, napovedal še dolgo vojaško ofenzivo v Gazi. "Akcije ne bomo končali, dokler ne uničimo (Hamasovih) tunelov," je v drevišnjem govoru na televiziji zatrdil Netanjahu.

Kot je dejal izraelski premier, "izraelski državljani ne morejo živeti pod grožnjo raket in podzemnih tunelov", ki jih uporabljajo palestinski borci, "pod smrtno grožnjo od zgoraj in od spodaj". Sodržavljane je opozoril, da morajo biti pripravljeni na "dolgo kampanjo" v Gazi.

Kot je še poudaril, je akcija uničevanja Hamasovih tunelov "prvi korak v smeri demilitarizacije območja Gaze". "Ne bomo omahovali glede razširitve akcij, da bi Hamasu zadali še več škode," pa je dejal izraelski obrambni minister Moše Jalon, ki je skupaj z Netanjahujem nastopil na televiziji.

Nasilje na območju Gaze se je sicer včeraj po relativno mirni noči in začetku dneva ter pozivu Varnostnega sveta ZN k takojšnji humanitarni prekinitvi spopadov ponovno zaostrilo. Palestinska granata, izstreljena iz Gaze, je v regiji Eškol med drugim ubila štiri izraelske civiliste, še najmanj 12 ljudi naj bi bilo ranjenih.



Izraelska vojska je poleg tega Hamasovim borcem včeraj preprečila vstop na ozemlje Izraela preko tunela, pri čemer naj bi bilo ubitih pet Palestincev, navedbe izraelske vojske poročajo tuje tiskovne agencije. Žrtve, vsaj ranjeni, naj bi bile tudi na izraelski strani.

Voditelji ZDA, Nemčije, Francije, Velike Britanije in Italije - Barack Obama, Angela Merkel, Francois Hollande, David Cameron in Matteo Renzi - so se sicer včeraj zavzeli za poglobitev prizadevanj za zagotovitev prekinitve ognja med Izraelom in Hamasom. "Da bi to dosegli, je potrebno povečati pritisk," je v skupni izjavi voditeljev zapisalo francosko predsedstvo.

Ameriški državni sekretar John Kerry pa je po vrnitvi z Bližnjega vzhoda, kjer si je neuspešno prizadeval za zaustavitev prelivanja krvi v Gazi, ocenil, da morajo mednarodna prizadevanja za premierje med Izraelom in Palestinci nujno voditi v razorožitev Hamasa, poroča francoska tiskovna agencija AFP.