cg_zdravstveni_domovi Svet24.si

Prihodki v zdravstvu so se v petih letih povečali...

beli-pav Svet24.si

Foto: Beli pav ponosno razprl svoj rep

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Netanjahu je ustavil ločevanje Palestincev od Izraelcev na avtobusih

Deli na:
Netanjahu je ustavil ločevanje Palestincev od Izraelcev na avtobusih

Foto: Reuters

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je danes ustavil izvajanje spornega poskusnega ukrepa ločevanja Palestincev in Izraelcev na avtobusih. V skladu z njim bi bilo Palestincem, ki bi se vračali na Zahodni breg, prepovedano uporabljati iste avtobuse kot tamkajšnji izraelski naseljenci.

Pilotni projekt, ki naj bi trajal tri mesece, je odobril obrambni minister Moše Jalon, veljati pa je začel danes. Pot Palestincev z Zahodnega brega na ozemlje Izraela bi tako ostala nespremenjena, ob vračanju pa bi se morali Palestinci vkrcati na posebej zanje namenjene avtobuse, češ da bi tako zmanjšali varnostna tveganja.

Z zasedenega Zahodnega brega se dnevno v Izrael na delo odpravi več sto Palestincev, ki večinoma delajo v gradbeništvu. Za vsak prehod potrebujejo posebno dovoljenje.

Nova ureditev na tem področju je bila nemudoma deležna kritike organizacij za človekove pravice in opozicije. Menile so, da bi to naprtilo nepotrebno ponižanje Palestincem in škodovalo Izraelu, nekateri so tudi menili, da spominja na apartheid.

Netanjahu je izvajanje ukrepa hitro ustavil, je za francosko tiskovno agencijo AFP potrdil predstavnik njegovega kabineta. "Predlog je za premierja nesprejemljiv. Zjutraj se je pogovarjal z obrambnim ministrom in odločeno je bilo, da se predlog zamrzne," je dejal.

Izraelski naseljenci na Zahodnem bregu sicer že leta pozivajo, da se tamkajšnjim Palestincem prepove uporaba javnega prevoza, češ da njihova prisotnost predstavlja varnostno tveganje.