irena pan 1 Dobra karma

Znana novinarka verjame, da obstaja še veliko ...

lidija bačič7 Svet24.si

FOTO: Lidija Bačić objavila vročo fotografijo ...

jansa otroci urska insta Reporter.si

Kdo pri Janševih skrbi za otroka, ko Urška ...

avtomobil, krško, stopnišče Svet24.si

FOTO: Voznica zapeljala vzvratno in pristala na ...

janez jansa pf1 Necenzurirano

Za Janševo vlado je najprej ekonomija, potem ...

facial joga glava navzgor Odkrito.si

Štiri vaje obrazne joge

ugodno-oddam-sina-adnan-avdić Njena.si

Ugodno oddam sina: Kaj se je zgodilo z Adnanom?!

Svet

Netanjahu: Če zmagam na volitvah, bom Izraelu priključil dolino reke Jordan

Deli na:
Netanjahu: Če zmagam na volitvah, bom Izraelu priključil dolino reke Jordan

Že pred parlamentarnimi volitvami aprila je Netanjahu napovedal priključitev izraelskih naselbin na Zahodnem bregu, a tega ni uresničil. - Foto: Reuters

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je en teden pred parlamentarnimi volitvami obljubil, da bo ob morebitni ponovni izvolitvi Izraelu priključil dolino reke Jordan na Zahodnem bregu. Izrael bo razširil svojo suverenost na območje proti meji z Jordanijo, je dejal po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Ameriški mirovni načrt je "zgodovinska priložnost, da podelimo izraelsko suverenost naselbinam v Judeji in Samariji", je dejal Netanjahu in ob tem uporabil judovski biblični imeni za južni in severni del Zahodnega brega.

Medtem ko namerava počakati na predstavitev načrta, preden bo to storil, pa lahko nemudoma to stori v Jordanski dolini, je dodal izraelski premier.

Palestinski premier Mohamed Štajeh je že pred izjavo izraelskega kolega opozoril pred tovrstnimi potezami, ko je dejal, da "palestinska območja niso del Netanjahujeve volilne kampanje".


Predstavnik palestinskih oblasti pa je posvaril, da Netanjahujeve obljube spodkopavajo vse možnosti za izraelsko-palestinski mir, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kritičen je bil tudi jordanski zunanji minister Ajman Safadi, ki je obsodil volilno obljubo. "Netanjahujeva namera, da uveljavi izraelsko suverenost v Jordanski dolini in nad severnim Mrtvim morjem, bi pahnila celotno regijo v nasilje," je opozoril. Poudaril je, da Netanjahu s svojimi enostranskimi ukrepi tvega uničenje celotnega mirovnega procesa in pomeni grožnjo miru in varnosti v regiji.

Že pred parlamentarnimi volitvami aprila je Netanjahu napovedal priključitev izraelskih naselbin na Zahodnem bregu, a tega ni uresničil. Nedavno je ponovil svojo obljubo, piše dpa.

Dolina reke Jordan je ob meji z Jordanijo in predstavlja po podatkih izraelske človekoljubne organizacije Betselem okoli 30 odstotkov Zahodnega brega, okoli 90 odstotkov doline pa je po sporazumu iz Osla pod izraelskim nadzorom. Na območju doline živi okoli 60.000 Palestincev in 5000 Izraelcev. Izrael je v preteklosti večkrat poudaril strateški pomen doline za lastno varnost.

Loading...