Revija Reporter
Svet PLUS

Nesrečna Severna Makedonija, žrtev političnih blokad sosedov in tudi EU

Janja Klasinc
273

13. okt. 2024 19:59

Deli na:

Sprememba imena države in nenehno prilagajanje političnim zahtevam sosedov, pri tem pa relativna pasivnost EU, je v Severni Makedoniji pripeljala do padca proevropske socialdemokratske vlade.

Profimedia

Severna Makedonija je edina država v Evropi, ki je spremenila celo svoje ime, da bi zadostila zahtevam svojih sosedov in evroatlantskih povezav ter si s tem odprla pot vanje. Tako je leta 2020 postala članica Nata, za članstvo v Evropski uniji pa ji neprestano – enkrat eden, drugič drugi – loputajo z vrati pred nosom, pa čeprav je država storila skoraj vse, kar se storiti da, da bi stekli pridružitveni procesi z EU.

Poleti leta 2022 je Unija združila pogajalski proces dveh kandidatk – Albanije in Severne Makedonije z obrazložitvijo, da bi to pospešilo pridružitveni proces. A kaj, ko je spet prišlo do nove ovire. V Bruslju je 27 veleposlanikov EU prejšnji mesec, točneje 25. septembra, soglasno sklenilo, da bodo z Albanijo odprli prvo pogajalsko poglavje, Severna Makedonija pa mora (spet) počakati, ker ni sprejela zahteve Bolgarije, s katerimi bi v ustavo vpisala bolgarsko manjšino. Prejšnja vlada je to skoraj že storila, zdajšnja pa tega noče.