Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

MZ Podzemna zbiralnica 2 Svet24.si

Lične in za oko prijetne, a včasih tudi precej ...

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

Branilec Janeza Janše: takšne argumente najde ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Na Unescovem seznamu kulturne dediščine tudi gora Fudži na Japonskem

Deli na:
Na Unescovem seznamu kulturne dediščine tudi gora Fudži na Japonskem

Unescov odbor za kulturno dediščino je danes na seznam svetovne kulturne dediščine uvrstil goro Fudži na Japonskem. Fudži, najvišja gora na Japonskem, je visoka 3776 metrov in je ena od najbolj prepoznavnih znamenitosti Japonske. Njen s snegom pokriti vrh je, kot so zapisali pri Unescu, navdihnil številne likovne umetnike in pesnike.

Poleg tega je gora že več stoletij romarska točka. Unescov odbor za kulturno dediščino jo je opredelil kot kulturno in ne kot naravno dediščino, piše francoska tiskovna agencija AFP.

"Spoštovanje, ki ga zbujata njena veličastna oblika in v presledkih se pojavljajoča vulkanska aktivnost, se je transformiralo v religiozne prakse, ki so povezale šintoizem in budizem, ljudi in naravo," je zapisano v dokumentaciji, ki je bila predložena odboru.

Fudži, ki je nazadnje izbruhnil pred približno 300 leti, je v zgodnjem 19. stoletju navdihoval umetnike, da so ustvarjali podobe, ki so slavo gore ponesle v svet in ki so močno vplivale tudi na razvoj umetnosti na Zahodu, piše AFP.

Gora Fudži je za Japonsko že 17 vpis na Unescov seznam naravne in kulturne dediščine. Na srečanju, ki te dni poteka v Phnom Penhu v Kambodži, sicer Unescov odbor za kulturo dediščino odloča vpisu kar 31 novih lokacij na seznam svetovne kulturne dediščine. V petek je odločil tudi o vpisu vulkana Etna na Siciliji na omenjeni seznam.