Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nemško tožilstvo preiskuje bivšega šefa Volkswagna

Deli na:
Nemško tožilstvo preiskuje bivšega šefa Volkswagna

Foto: Getty Images

Nekdanji prvi mož nemškega avtomobilskega koncerna Volkswagen Martin Winterkorn je v preiskavi zaradi domnevne tržne manipulacije, so potrdili na državnem tožilstvu. Winterkorn naj bi zavajal s tem, da je prikrival informacije o škandalu v zvezi s prirejanjem rezultatov testov izpustov dizelskih motorjev, poroča nemška tiskovna agencija AFP.

Tožilci v Braunschweigu so včeraj sporočili, da je Winterkorn eden od dveh nekdanjih članov Volkswagnovega vodstva, proti katerim je bila uradno uvedena preiskava zaradi domnevne tržne manipulacije. Drugi osumljeni naj bi bil po navedbah dpa nekdanji prvi mož znamke Volkswagen Herbet Diess, vendar v koncernu tega niso želeli potrditi.

Nekdanje vodstvo Volkswagna naj bi informacije o škandalu prikrivalo pred delničarji in jih s tem oškodovalo.

Winterkorn, ki je po izbruhu afere Volkswagen zapustil lani septembra, je že tarča preiskave zaradi obtožb o goljufiji pri prodaji avtomobilov. 11 milijonov avtomobilov z dizelskim motorjem je namreč Volkswagen opremil s programsko opremo, ki je v času testiranj poskrbela za nižje izpuste od tistih, ki jih avto dejansko proizvaja.

Kako dolgo bi lahko trajala preiskava, ni jasno. Kot je povedal tožilec Klaus Ziehe, bodo zdaj zaslišali tako vpletene strani kot tudi dodatne priče.

Nekateri od Volkswagnovih zaposlenih so že pred leti opozorili na nezakonito uporabo naprav za zaznavanje testiranja avtomobila in prilagajanja delovanja motorja. Delničarje so o zadevi obvestili 22. septembra lani.

Glavni izvršni direktor podjetja ameriške veje Volkswagna Michael Horn je konec lanskega leta na zaslišanju v ameriškem kongresu zagotovil, da odločitev o namestitvi naprav za zavajanje na testih izpušnih sistemov ni bila odločitev vodstva podjetja.

Horn je v kongresu zatrdil, da so prevaro izvedli za zdaj še neznani posamezniki, ker nikoli ni bilo nobenega sestanka vodstva, na katerem bi potrdili kaj takšnega. Prav tako naj se vodilni vse do zadnjega naj ne bi zavedali razsežnosti škandala - ko so jih spoznali, pa so jih razkrili uradnim organom, so trdili v preteklih mesecih.

Winterkorn je ob svojem odstopu septembra zanikal, da bi vedel za sporno delovanje Volkswagna. Vendar pa je prevzel odgovornost za nepravilnosti in dodal, da je njegov odstop v interesu koncerna.