Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

slovenija hokej iihf Ekipa24.si

Cilj izpolnjen! Slovenija se je spet vrnila med ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Volkswagen osramočenemu šefu Winterkornu še vedno plačuje milijone

Deli na:
Volkswagen osramočenemu šefu Winterkornu še vedno plačuje milijone

Foto: Reuters

Nekdanji izvršni direktor nemškega Volkswagna Martin Winterkorn, ki se je moral umakniti zaradi afere, povezane z goljufanjem na okoljskih testih, ostaja na plačilni listi koncerna. Tako naj bi ostalo še vse do konca prihodnjega leta, so poročali nemški mediji.

Winterkorn je ob svojem odstopu septembra zanikal, da bi vedel za sporno delovanje Volkswagna, ki je na dizelske motorje nekaterih svojih avtomobilov namestil posebno programsko opremo, ki je v času uradnih testov znižala izpuste škodljivih snovi. Vendar pa je prevzel odgovornost za nepravilnosti in dodal, da je njegov odstop v interesu koncerna, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Nemški časnik Handelsblatt ter javna televizija ZDF pa sta v petek poročala, da kljub odstopu ni bil sprožen noben postopek za prekinitev njegove pogodbe, ki je sicer sklenjena do konca leta 2016. Tak naj bi bil dogovor med koncernom in Winterkornom, s katerim naj bi se izognili izplačilu odpravnine. Za Volkswagen naj bi bil tak dogovor finančno ugodnejši, prav tako se je Volkswagen v zelo napetem času želel izogniti morebitnim novim udarcem za svojo javno podobo.

V Volkswagnu se na zadevo niso odzvali, češ da ne morejo komentirati pogodbenih razmerij. Predstavnikom delničarjev pa se tak dogovor zdi precej običajen. Član vodstva ima namreč praviloma dve pogodbi; eno o vodenju in eno o zaposlitvi. Da slednja velja, tudi ko prvo prekinejo, ni nenavadno.

Winterkorn je bil sicer z več kot 15 milijoni evrov letnih prejemkov najbolje plačani menedžer 30 najpomembnejših nemških borznih podjetij. A so več kot 10 milijonov od tega predstavljale nagrade.

Ali mu bo ob vsem tem pripadala še kakšna odpravnina, ni jasno. Je pa upravičen do posebne menedžerske pokojnine, pri čemer je teoretično upravičen do 70 odstotkov osnovne plače.