Nova predsednica republike Nataša Pirc Musar Svet24.si

Tudi Nataša Pirc Musar podpira Pahorja

Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Vladni in sindikalni pogajalci si niso edini, ali so na pogajanjih dosegli dogovor

Deli na:
Vladni in sindikalni pogajalci si niso edini, ali so na pogajanjih dosegli dogovor

Foto: Bobo

Vlada in sindikati so se včeraj usklajevali o vračilu preveč izplačanih plač. Vladna stran trdi, da so dogovor dosegli, a sindikati ostajajo vsaksebi in tako ni povsem jasno, ali je dogovor dokončen. Znova je bil na mizi tudi kvorum za veljavnost kolektivne pogodbe. Vladni predlog kvoruma ni omejeval le na konfederacije, a so ga sindikati zavrnili.

Notranji minister Gregor Virant je še pred pogajanji za STA pojasnil, da nameravajo 3.a člen zakona o sistemu plač v javnem sektorju spremeniti na način, da se bodo o tožbah za vračilo preveč izplačanih plač izrekala sodišča. Pogajalci so se že minuli teden dogovorili, da bodo v zakon zapisali, da se preveč izplačane plače vračajo skladno s pravili civilnega prava o neupravičeni obogatitvi.

Vladna stran je včeraj pričakovala le "finalizacijo" besedila in po koncu pogajanj je minister za STA to tudi potrdil ter dodal, da bo država "vztrajala pri tožbah in počakala na odločitev sodišč".

Tak dogovor po ministrovih besedah podpira pogajalska skupina dela sindikatov javnega sektorja pod vodstvom Draga Ščernjaviča, medtem ko ga konfederacija sindikatov javnega sektorja pod vodstvom Branimirja Štruklja ne, a hkrati tudi "ne izraža ostrega nasprotovanja".

Štrukelj je pojasnil, da je "s tem povezano tveganje - torej z odločitvami slovenskih sodišč, s katerimi nimamo dobre izkušnje, da bi posebej temeljito in preudarno sodila - veliko". Konfederacija bi bila z manjšimi popravki pripravljena sprejeti le prejšnji predlog, ki pa ga je vlada že umaknila. Po tem predlogu bi posamezniki presežek plač vračali največ za obdobje desetih mesecev in v višini največ dveh osnovnih plač.

Tako Štrukelj trdi, da tudi po včerajšnjih pogajanjih ni povsem jasno, kako bo vlada ravnala in ali bo šla s svojim predlogom v parlamentarni postopek ne glede na stopnjo usklajenosti s sindikati.


Pogajalci, zlasti sindikalni, so zelo vsaksebi tudi glede predvidene ureditve kvoruma za veljavnost kolektivne pogodbe za javni sektor.

Vlada je sindikatom predstavila nov predlog: da bi bil kvorum dosežen takrat, ko bi kolektivno pogodbo za javni sektor na sindikalni strani podpisalo toliko konfederacij ali sindikatov, da bi bili reprezentativni za vse plačne skupine in skupaj zastopali najmanj 40 odstotkov zaposlenih v javnem sektorju. Dosedanji predlog vlade je bil sicer vezan le na konfederacije. A Virant je po koncu pogajanj dejal, da so sindikati predlog zavrnili.

"Kvorum je bistveno trši oreh, ker imata sindikalni skupini različna stališča. Poleg tega nam tudi odločba ustavnega sodišča povzroča precejšnje težave, saj bo težko najti rešitev, ki bi bila s to odločbo popolnoma skladna," je priznal Virant. Za zdaj torej rešitve še ni, je pa po ministrovih zagotovilih v igri več različic. Na koncu bodo verjetno morali speljati eno od takšnih, ki bo usklajena le z enim delom sindikatov, je dejal.

Štrukljeva konfederacija se je sicer strinjala s prvotnim vladnim predlogom. "Če se kvorum ne prenese na konfederacije, bo pogajanje v javnem sektorju postalo popolnoma neracionalno, zaposleni pa prek sindikatov ne bodo mogli uveljavljati svojih interesov," je prepričan Štrukelj.

Na drugi strani pa je Ščernjavič predlagal, da se kvorum v zakonu črta ter opredeli v kolektivni pogodbi javnega sektorja. A za vlado je, tako Virant, Ščernjavičev predlog nesprejemljiv, saj bi bil v nasprotju s principom pravne varnosti.

So se pa pogajalci včeraj dogovorili, da se bo vlada na temo kvoruma predvidoma prihodnji teden sestala z vodji vseh sindikalnih central.