tularemija Svet24.si

Na Gorenjskem devet okužb s tularemijo ali ...

alfi-nipič Svet24.si

Alfi Nipič: »Nisem bil prepričan, da bom sploh ...

Gasilci PGD Prevalje Necenzurirano

Zlorabe ali napake: zakaj so gasilska društva ...

evro grims fb Reporter.si

To sta Grimsova asistenta v Bruslju: mladenič iz ...

messi gleženj 1 Ekipa24.si

Pogled na Messijev gleženj je šokiral vse, zdaj ...

na granici _NNL3 Njena.si

Hrvaški igralec o psihičnih težavah, drogi in ...

luka doncic reklama Ekipa24.si

Vsi govorijo o Dončićevem izboru pesmi v kultni ...

Svet

Nemški predsednik Steinmeier pozval k omejitvi sprejema beguncev

Deli na:
Nemški predsednik Steinmeier pozval k omejitvi sprejema beguncev

Nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier - Foto: Facebook/Frank-Walter Steinmeier

Nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier je v ponedeljek izjavil, da se zavzema za omejitev sprejema beguncev v državo, poroča nemška tiskovna agencija dpa. "Potrebujemo omejitev sprejema, o tem ni dvoma," je poudaril.

Steinmeier je za nemško javno televizijo ARD dejal, da je za omejitev števila beguncev potreben celovit pristop, vključno z uvedbo strožjega mejnega nadzora z drugimi evropskimi državami in hitrejših postopkov na ravni EU za deportacijo prosilcev za azil, katerih prošnje so bile zavrnjene.

Poleg tega je po njegovih besedah treba zagotoviti, da se postopki preverjanja oseb, ki nimajo možnosti za pridobitev azila ali imajo le malo možnosti za to, izvajajo na zunanjih mejah.

"Če nam bo to uspelo urediti, in hvala bogu smo zdaj na poti, se bo zmanjšalo tudi število prihodov v Nemčijo," je dejal Steinmeier.

Migracije so ponovno vroča tema v nemški politiki, zlasti v luči deželnih volitev v Hessnu in na Bavarskem ter naraščanja podpore skrajni Alternativi za Nemčijo (AfD).

Kancler Olaf Scholz je konec minulega tedna v intervjuju za medijsko skupino RND dejal, da je "število beguncev, ki želijo priti v Nemčijo, trenutno preveliko".Nemška vlada se trenutno pogaja z najmanj šestimi državami o sklenitvi migracijskih sporazumov, poroča dpa. Po eni strani naj bi ljudem brez pravice do bivanja v Nemčiji omogočili vrnitev v domovino, po drugi strani pa naj bi tudi uredili priseljevanje kvalificiranih delavcev na nemški trg dela.

Posebni predstavnik, ki je bil imenovan za sklenitev dogovorov, Joachim Stamp, se pogovarja z več državami, so za dpa sporočili z zveznega ministrstva za notranje zadeve. "Trenutno lahko omenimo Gruzijo, Moldavijo, Kenijo, Kolumbijo, Uzbekistan in Kirgizistan," so dodali.

Na preobremenjenost pri sprejemu beguncev med drugim vse glasneje opozarjajo nemške zvezne dežele. Zvezni urad za migracije in begunce je do konca avgusta zabeležil več kot 204.000 prošenj za azil, kar je 77 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Poleg tega je zaradi ruske agresije proti Ukrajini v Nemčiji zatočišče poiskalo več kot milijon ljudi iz Ukrajine, ki jim ni bilo treba zaprositi za azil.

Nemška notranja ministrica Nancy Faeser je v razpravi o tem, kako naj se Nemčija odzove na begunce in nezakonite migracije, zavrnila predlog o letni zgornji meji za begunce, kot je to predlagal bavarski ministrski predsednik Markus Söder.

Nemška policija je sicer minuli teden vzpostavila dodaten nadzor ob meji s Poljsko in Češko, da bi omejila nezakonite migracije. Čeprav so v Nemčiji pred dnevi napovedali stacionarni mejni nadzor, so stopili korak nazaj in se odločili za fleksibilen model, ki ga ni treba prijaviti Evropski komisiji.