Revija Reporter
Svet

Nemški novinar uglednega FAZ raztrgal »črnosrajčnika« Thompsona: Pozdrav »za dom spremni« je hrvaški »sieg heil«

A. Ž.

22. jul. 2020 6:53 Osveženo: 16:30 / 22. 7. 2020

Deli na:

Naslov intervjuja je Weise weste, schwarzes hemd (sl Beli telovnik, črna srajca). Schwarzhemden je nemški izraz za fašiste – Mussolinijeve črnosrajčnike.

posnetek zaslona, faz.de

Nemški časnik Frankfurter Allgemeine Zeitung je objavil intervju in reportažo o hrvaškem pevcu Marku Perkoviću-Thompsonu. Novinar je pevca opisal kot le na videz nenevarnega hrvaškega domoljuba.

Zaradi škandala, ki je v Nemčiji izbruhnil, ker je nogometni vratar Manuel Neuer na počitnicah na Hrvaškem prepeval Thompsonove pesmi, Nemce bolj zanima, kdo sploh je ta hrvaški pevec.

S Thompsonom, ki ga več ali manj vsi nemški mediji povezujejo z ustaštvom in NDH, je naredil intervju novinar FAZ-a Michael Martens. Naslov intervjuja je Weise weste, schwarzes hemd (sl Beli telovnik, črna srajca). Schwarzhemden je nemški izraz za fašiste – Mussolinijeve črnosrajčnike.

Martens je intervju s Thompsonom naredil že lani, a ga je hrvaški pevec šele zdaj avtoriziral. Novinar se je s Thompsonom srečal pred skoraj enim letom v Čavoglavah. Intervju je bil v hrvaškem jeziku, ki ga Martens obvlada.

Thompson v intervju zavrača primerjavo s srbsko Ceco, češ da je ona turbo folk pevka, on pa je rock pevec. Glede prepovedi njegovih koncertov v tujini je dejal, da so do zdaj uradno prepovedali samo njegov koncert v Sloveniji, drugod v Avstriji in Nemčiji pa je šlo za odpoved koncertov.

Do teh odpovedi je po Thompsonovih besedah prišlo zato, ker so judovske skupnosti v teh mestih verjele klevetam, da je fašist. Nato je prišlo do pritiska na organizatorje, lastnike dvoran in menedžerje, ki so nato odpovedali koncerte.

Martens ga je vprašal tudi o pozdravu »za dom spremni« (o njem novinar pravi, da ustreza nemškemu oziroma nacističnemu pozdravu sieg heil). Vprašal ga je, ali se strinja, da so pod tem vzklikom oziroma simbolom v času druge svetovne vojne na Hrvaškem umirali Judje in Srbi. Pevec je odgovoril, da so umrli pod raznimi simboli, ne samo Srbi in Judje, ampak tudi Hrvati na različnih straneh.

Trdi, da je »za dom spremni« star hrvaški pozdrav (kar ni res, ampak je nastal v času NDH, op. p.) in da ga zdajšnja generacija Hrvatov ne povezuje z NDH, ampak z domovinsko vojno v letih 1991-1995. Glede mladeniča, ki je leta 2007 na njegovem koncertu nosil ustaško kapo, pa pravi, da ga sam ni videl in da so ga mediji podkupili, da je nosil ustaško kapo.

Martens pravi, da je stalno kršenje tabujev del Thompsonovega poslovnega modela. Zato še vedno uporablja ta pozdrav. Martens nato Thompsona označi za nekakšnega pojočega  Björna Höckeja (ta je vodja desnega krila AfD).

Nemški novinar je še dodal: Thompson se predstavlja za nenevarnega hrvaškega domoljuba, a to ni res. On pod svojim belim telovnikom nosi črno srajco (namig na povezave s fašizmom).

Na vprašanje, zakaj v eni pesmi uporablja besede »na ljutu ranu, ljutu travu,« (sl. na pekočo rano je treba dati pekoče zdravilo), ki jih je nekoč izrekel vodja ustaške NDH Ante Pavelić, Thompson pravi, da je to star hrvaški pregovor.

Na vprašanje, kaj meni o Paveliću, je rekel, da ni zgodovinar in da bo zaradi tega mnenje o njem zadržal zase. Kaj bi rekli o nemškem pevcu, ki bi ga obtoževali povezav z desnim ekstremizmom in bi tako odgovoril na vprašanje o Hitlerju, se je vprašal Martens. Je pa Thompson dodal, da obsoja vse Pavelićeve zločine kot tudi druge fašistične in komunistične zločine.

Thompson je zanikal, da je kdaj pel ustaško pesem Jasenovac i Gradiška Stara. Trdi, da je posnetek zmontiran – to naj bi bilo delo srbskih tajnih služb. Martens tega ne verjame in meni, da je posnetek pristen. .

Perković je spodoben, nevsiljiv in prijeten človek. Želeli bi si, da ga imata za soseda, a samo, dokler se pogovarjata o otrocih. A ko se pogovor dotakne politike in zgodovine, se spremeni v Thompsona, zapiše Martens.

Nemški novinar je še dodal: Thompson se predstavlja za nenevarnega hrvaškega domoljuba, a to ni res. On pod svojim belim telovnikom nosi črno srajco (namig na povezave s fašizmom).

Je pa Thompson v intervjuju potožil, da so njegovi poslušalci zaradi medijskih manipulacij zaskrbljeni, da jih bodo označili za fašiste, če bodo šli na njegov koncert.