GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

peter prevc Ekipa24.si

Največji hit! Pojavil se je posnetek enega od ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Pevci, igralci, komiki - zvezde estrade kandidirajo na hrvaških volitvah

Deli na:
Pevci, igralci, komiki - zvezde estrade kandidirajo na hrvaških volitvah

Hrvaški pevec Miroslav Škoro se je podal v politiko. - Foto: M24/Marko Vavpotič

Poleg vodje Domovinskega gibanja, znanega narodnozabavnega pevca Miroslava Škora je na kandidatnih listah za hrvaške parlamentarne volitve, ki bodo 5. julija, več znanih obrazov hrvaške estrade. Med kandidati so frontman Hladnega piva Mile Kekin in nekdanja pevka skupine Magazin Ljiljana Nikolovski ter zadarski pevec Mladen Grdović.

Med skoraj 2700 kandidati na strankarskih, koalicijskih in neodvisnih listah, ki se potegujejo za 151 sedežev v hrvaškem saboru, je vrsta znanih oseb iz sveta zabave in kulture, med njimi celo več zakonskih parov.

Zdi se, da je največ znanih obrazov z glasbene in kulturne scene na kandidatnih listah levo-zelene koalicije šestih strank, zbranih v platformo Zmoremo!. Poleg Kekina in Nikolovske kandidirata tudi znana hrvaška igralca Urška Raukar-Gamulin in Vilim Matula ter priljubljeni gledališki režiser Mario Kovač. Med kandidati so še dramaturg Goran Pristaš ter multimedijski umetnik Nemanja Cvijanović, pa tudi znana hrvaška filozofinja s slovenskimi koreninami Nadežda Čačinovič.

Škoro je na kandidatno listo Domovinskega gibanja uvrstil komika Željka Pervana in igralca Davorja Dretarja - Dreleta ter najmlajšega zmagovalca nekoč priljubljenega jugoslovanskega televizijskega kviza Kviskoteka Roberta Pauletića. Škora so politični nasprotniki med predvolilno kampanjo obtožili nepotizma, ker je vodilno mesto na kandidatni listi v eni volilnih enot zaupal svoji sestri Vesni Vučemilović.



V politiki sta že nekaj časa brat in sestra Željko Kerum in Nevenka Bačić, ki znova kandidirata na listi Kerumove Hrvaške meščanske stranke (HGS). Nekdanji župan Splita in saborski poslanec ter podjetnik Željko Kerum je presenetil hrvaško javnost, ko je za kandidata svoje stranke pridobil priljubljenega dalmatinskega pevca Grdovića, ki je znan ne le po svojih uspešnicah, temveč tudi po kaljenju reda in miru ter družinskem nasilju. Na listi HGS je tudi prvak hrvaškega narodnega gledališča (HNK) Split Filip Radoš.

Znani šibeniški DJ Lovre Kanjer alias Lawrence Klein je kandidat stranke zagrebškega župana, Milan Bandić 365 - Stranka dela in solidarnosti. Most neodvisnih list je med drugim kandidiral Anta-Andrijo Vlašića, ki je bolj znan kot reper Ante Cash. V sabor si želi tudi pevec tamburaške skupine Begini Mario Budišćak, ki je kandidat predvolilne koalicije manjših liberalnih strank Fokus in Pametno.

Na kandidatnih listah je tudi več zakonskih parov. Poleg zakoncev Mila in Ivane Kekin na listi Zmoremo! sta kandidata stranke Most Marija Selak Raspudić in Nino Raspudić, ki veljata za medijska zvezdnika konservativne in desničarske scene. Tudi predsednik stranke Živi zid in poslanec v Evropskem parlamentu Ivan Vilibor Sinčić je na kandidatni listi ob soprogi Vladimiri Palfi Sinčić. Na kandidatni listi sredinske liberalne stranke Pametno pa sta Marijana in Ivica Puljak, ki sta pred skoraj desetletjem kot prva zakonca skupaj vstopila v hrvaško politiko.