Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nemški minister z radikalnim predlogom: Prej elektrika iz nuklearke kot plina

Deli na:
Nemški minister z radikalnim predlogom: Prej elektrika iz nuklearke kot plina

Christian Lindner - Foto: Nemško ministrstvo za finance

V luči bojazni, da utegne Rusija bistveno zmanjšati ali celo ustaviti dobavo plina Evropi, se je nemški finančni minister Christian Lindner zavzel za popolno odpoved proizvodnji elektrike s pomočjo plina. Temu je sicer nemudoma ugovarjal minister za gospodarstvo Robert Habeck, ki svari, da bi to vodilo v hudo pomanjkanje in celo izpade elektrike.

Kot je v pisnem prispevku v današnji izdaji dnevnika Bild posvaril Lindner, je treba narediti vse, da ne bi ob plinski izbruhnila še električna kriza. Vodja koalicijskih liberalcev (FDP) zato predlaga, da se plin ne uporablja več za proizvodnjo elektrike, po potrebi pa bi lahko namesto tega podaljšali delovanje nemških nukleark do leta 2024.

Kot je dodal, ima pooblastila za sprejetje teh ukrepov minister za gospodarstvo Robert Habeck. A ta je predloge Lindnerja danes že zavrnil in posvaril, da bi ustavitev proizvodnje elektrike iz plina vodila v krizo in celo izpade oskrbe z elektriko oziroma t. i. blackoute. Je pa zatrdil, da si prizadevajo v čim večji meri zmanjšati uporabo plina za proizvodnjo elektrike.


Nemčija je močno odvisna od ruskega plina, Moskva pa je dobavo tega po plinovodu Severni tok 1 prejšnji teden zmanjšala na le 20 odstotkov polne zmogljivosti. Zmanjšana dobava je okrepila strahove, da bi lahko Nemčija pozimi ostala brez zadostnih zalog plina, kar bi pomenilo katastrofo za gospodarstvo in posameznike.

A nemška politika je razdeljena glede tega, kako čim hitreje zmanjšati energetsko odvisnost od Rusije in obenem ostati na zastavljeni poti zelene tranzicije.

Od 1. oktobra bodo smele nekatere elektrarne na premog znova začasno proizvajati elektriko, pojavile pa so se tudi pobude za podaljšanje delovanja še zadnjih treh nemških nukleark, ki bi se sicer morale ustaviti s koncem letošnjega leta. Slednje podpirajo predvsem liberalci in konservativna unija CDU/CSU, medtem ko so socialdemokrati (SPD) in Zeleni proti.