900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Saša Broz in hči Sara Zidarić Njena.si

Pravnukinja Josipa Broza Tita spremenila priimek

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nemška piratska stranka se otepa neonacističnih idej članov

Deli na:

Nemška piratska stranka je včeraj začela dvodnevni kongres, na katerem so zavrnili trditve, da je stranka pod vplivom desničarskih in neonacističnih idej nekaterih svojih članov. V upanju na nov uspeh na deželnozborskih volitvah v nemški zvezni deželi Schleswig-Holstein 6. maja se je medtem v tej deželi zbralo okoli 1300 strankinih aktivistov.

Po navedbah visoke predstavnice stranke Marine Weisband je stranka daleč od skrajne desnice. Obenem je Weisbandova poudarila, da statut stranke "zavrača vse totalitaristične, diktatorske in fašistične težnje", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Toda član stranke in njen predstavnik v berlinskem regionalnem parlamentu je ocenil, da so statuti le papir. Strankino vodstvo po njegovem mnenju ni "uspelo rešiti problema skrajne desnice le z zanikanjem slednje". Obenem je pozval k izključitvi članov stranke, ki izražajo neonacistične poglede, in sojenjem le tem.

Na kongresu so sicer že predstavili nekatere predloge, kako bi se lahko zoperstavili in obsodili skrajno desničarske ideje. Doslej sicer še ni bilo jasno, ali bodo o teh tudi glasovali.


Stranka se sicer že od leta 2009 poskuša znebiti svojega člana Boda Thiesna, ki je javno podprl pisatelja, ki je zanikal holokavst. Nekateri člani stranke so medtem na socialnem omrežju Facebook kritizirali subvencije vlade za judovske organizacije, pri čemer so uporabljali nacistične termine in trdili, da je imel nemški nacistični voditelj Hitler prav, ko je vkorakal na Poljsko.

Na kongresu so danes tudi izvolili Bernda Schlömerja za novega predsednika stranke. 41-letnik, ki je sicer vodja enega od direktoratov na nemškem obrambnem ministrstvu, bo na položaju nasledil Sebastiana Nerza, ki je piratsko stranko vodil leto dni, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Piratska stranka, ki jo podpirajo zlasti mladi, zavzema pa za večjo svobodo interneta in večjo transparentnost v politiki, je trenutno četrta najbolj priljubljena stranka v Nemčiji Predstavnike imajo v regionalnih parlamentih v Berlinu in Posarju. Po zadnji javnomnenjski raziskavi, objavljeni v petek, stranko na državni ravni podpira devet odstotkov Nemcev.

Zaradi vse večje vloge stranke na nemškem političnem prizorišču so njeni člani odločili, da se izvršni odbor stranke razširi s sedmih na devet članov.