Revija Reporter
Svet

Nemška ministrica udarila po mizi: Omejite uporabo Huaweijeve tehnologije!

Reporter
1 2.430

21. avg. 2023 12:30 Osveženo: 12:59 / 21. 8. 2023

Deli na:

Fotografija je simbolična.

Profimedia

Nemška vlada poziva nacionalne telekomunikacijske operaterje, naj se prenehajo zanašati na kitajsko opremo 5G.

Nemška notranja ministrica Nancy Faeser je v intervjuju za nemški časnik Handelsblatt dejala, da se morajo ponudniki telekomunikacijskih storitev odpovedati uporabi telekomunikacijskega kompleta, ki ga ponuja kitajski velikan Huawei, če ta predstavlja varnostno tveganje.

Tveganja so znana že dalj časa in naši varnostni organi so večkrat opozorili na enostransko odvisnost od Huaweijeve tehnologije, je poudarila Faeserjeva. »Menim, da so imeli ponudniki dovolj časa, da se temu prilagodijo,« je dodala.

Nemčija, največje evropsko gospodarstvo, je pri svojih telekomunikacijskih omrežjih še vedno močno odvisna od Kitajske, kažejo ocene, ki jih je konec lanskega leta pripravilo svetovalno podjetje Strand Consult. Zadržanost nemške vlade pri uvedbi strogih omejitev za uporabo Huaweija je v preteklih letih vznemirila Združene države Amerike in druge varnostne agencije.

Berlin zdaj uvaja nove varnostne preglede kitajske tehnologije v telekomunikacijskih omrežjih in marca je nemško notranje ministrstvo napovedalo, da bo preverjalo vse komponente kitajskih telekomunikacijskih podjetij Huawei in ZTE, zaradi katerih bi lahko prihajalo do varnostnih tveganj. Ta ukrep je deloma sprožila zaskrbljenost zaradi malo znane Huaweijeve tehnologije, ki naj bi nadzorovala porabo energije, je tedaj razkril portal Politico EU.

Ministrica Faeserjeva poziva tudi k okrepljenemu sodelovanju med nadzorniki kibernetske varnosti. »Ko se Kitajska vohuni v gospodarstvu, je zelo tesno povezovanje med varnostnimi organi ključno,« pravi.

Veliki nemški ponudniki telekomunikacij, kot je Deutsche Telekom, so se dolgo upirali kakršnim koli omejitvam uporabe Huaweijeve opreme – bojijo se predvsem, da bo izključitev kitajskih prodajalcev telekomunikacij drastično povečala stroške gradnje novih omrežij in vzdrževanja obstoječih.

Še leta 2019 sta Huawei in Deutsche Telekom sklenila dogovor, s katerim je kitajsko podjetje dobilo privilegiran položaj, pa čeprav so bila svarila pred varnostnimi grožnjami ob sodelovanju s Kitajci tedaj že zelo glasna. Deutsche Telekom je to sodelovanje opravičeval z nižjimi stroški, a ministrice Faeserjeve taki argumenti ne prepričajo. Vztraja, da bi morali omrežni operaterji ukrepati, če bi obstajala »resna varnostna tveganja«.

Junija je Evropska komisija države članice pozvala, naj okrepijo boj proti kitajskim prodajalcem 5G, češ da njihov komplet 5G predstavlja »materialno večja tveganja« kot oprema evropskih konkurentov.

Čeprav je večina članic EU »sprejela ali pripravlja zakonodajne ukrepe«, ki bodo varnostnim službam omogočili blokiranje pogodb s tujimi dobavitelji, jih je le deset »uvedlo takšne omejitve«, je nezadovoljen Bruselj. »To je prepočasi in predstavlja veliko varnostno tveganje ter izpostavlja varnost unije,« je junija dejal evropski komisar za notranji trg Thierry Breton. Vlade držav EU so se sicer zavezale k zmanjšanju odvisnosti od kitajskih proizvajalcev telekomunikacijske opreme.