Revija Reporter
Svet

Nemška država rešuje Adidas

STA

15. apr. 2020 6:00

Deli na:

Nemški proizvajalec športnih oblačil in opreme Adidas je zaradi novega koronavirusa moral zaprositi za likvidnostno posojilno linijo državne razvojne banke KfW. Zvezna vlada je včeraj prikimala posojilu v višini 2,4 milijarde evrov, komercialne banke bodo dodale še 600 milijonov evrov, je Adidas objavil na spletni strani.

Eden od pogojev za pridobitev posojila je, da Adidas za čas vračanja denarja prekine vsakršno izplačilo dividend. Vodstvo podjetja pa je pred časom že sprejelo odločitev, da prekine program odkupovanja lastnih delnic ter ne izplača nagrad menedžerjem za leto 2020.

"Trenutna situacija predstavlja resen izziv tudi za zdrava podjetja," je poudaril glavni izvršni direktor Adidasa Kasper Rorsted. "Delamo vse, kar je v naši moči, za zaščito dolgoročne blaginje Adidasa, naših 60.000 zaposlenih in naših partnerjev," je dodal. Dodatna likvidnost je po oceni Rorsteda za prebroditev krize ključnega pomena.

Posojilo je sicer 15-mesečno, a lahko Adidas v primeru bolj ugodnih razmer dogovor prekine tudi predčasno, so pojasnili v družbi.

Adidas že od konca januarja čuti posledice novega koronavirusa na Kitajskem, od konca februarja na Japonskem in v Južni Koreji, od sredine marca pa so se težave razširile še na Evropo, Severno Ameriko in širše. Številne trgovine so zaprle vrata, s tem pa se je ustavil tudi pomemben del prodaje.

Podjetje je tako v dogovoru s sindikati v Nemčiji sprejelo tudi številne ukrepe na področju dela. Med drugim so številni delavci na plačanem dopustu, Adidas je ukinil nadure, 1200 delavcev pa je na skrajšanem delovnem času. Nadaljnje ukrepe družba še načrtuje, so dodali, medtem ko finančnih učinkov še ne želijo ocenjevati.