volodimir zelenski, oleksander sirski Svet24.si

Prvi mož ukrajinske vojske presenetil: Ukrajina ...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

Kanyne West, Harry in P Odkrito.si

Harry v pedofilski mreži P. Diddyja??!!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nemčija zaradi nasprotovanja Salvinijevi migrantski politiki izstopa iz operacije EU Sophia

Deli na:
Nemčija zaradi nasprotovanja Salvinijevi migrantski politiki izstopa iz operacije EU Sophia

Foto: Profimedia

Nemčija ne bo več sodelovala v pomorski operaciji EU za boj proti tihotapcem migrantov v Sredozemlju, imenovani Sophia. Za to so se odločili zaradi zaostritve italijanske priseljenske politike, v okviru katere Italija noče več sprejemati migrantov v svoja pristanišča, ob sklicevanju na vire v nemški vojski poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kot je po navedbah dpa vodilnim članom parlamentarnih odborov za obrambo in zunanjo politiko povedal v torek nemški general Eberhard Zorn, Nemčija februarja ne bo nadomestila svoje fregate Augsburg, ki sodeluje v operaciji pred libijsko obalo. To ladjo bi morala zamenjati oskrbovalna ladja Berlin, ki bo v pripravljenosti in bo lahko v primeru spremembe odločitve v dveh tednih v Sredozemskem morju.

Medtem deset nemških vojakov ostaja na sedežu misije, še nekaj pa jih bo še naprej delovalo na poveljniški ladji.


Nemško odločitev je v torek zvečer že kritiziral italijanski notranji minister Matteo Salvini. "Mandat operacije Sophia je bil, da se vsi migranti izkrcajo v Italiji," je povedal. Dodal je, da je zaradi operacije v Italijo prišlo okoli 50.000 ljudi. "Ni naš problem, če nekdo izstopi," je še dejal glede nemške prekinitve sodelovanja.

Operaciji, ki je bila vzpostavljena leta 2015, se mandat izteče konec marca. Deluje v mednarodnem morju, ne pa tudi v libijskih vodah, kar je bilo sicer dolgoročno predvideno ob njeni vzpostavitvi leta 2015. Za ta korak potrebuje EU povabilo libijskih oblasti oziroma resolucijo ZN.

Poleg temeljne naloge uničenja poslovnega modela tihotapcev migrantov in trgovcev z ljudmi v južnem osrednjem Sredozemlju ima še dve podporni nalogi: usposabljanje libijske obalne straže in mornarice ter pomoč pri uresničevanju embarga ZN na orožje na odprtem morju pred libijsko obalo. V operaciji Sophia je z ladjo Triglav sodelovala tudi Slovenija.