stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nemčija od ZDA zahteva odgovore na zadnjo vohunsko afero

Deli na:
Nemčija od ZDA zahteva odgovore na zadnjo vohunsko afero

Foto: Reuters

Nemški politiki in komentatorji so v nedeljo od ZDA zahtevali hitre in jasne odgovore na zadnjo vohunsko afero, ki grozi s poslabšanjem odnosov med državama. Predsednik Joachim Gauck je dejal, da se Američani igrajo z zavezništvom in prijateljstvom, če so zadnje obtožbe o vohunjenju resnične.

Nemški mediji so v petek poročali o aretaciji 31-letnega uslužbenca zvezne obveščevalne službe, ki naj bi od leta 2012 do leta 2014 ameriškim vohunskim agencijam predal 218 zaupnih dokumentov. Nemško zunanje ministrstvo je potem pokvarilo ameriški dan neodvisnosti veleposlaniku Johnu Emersonu, ki ga je poklicalo na zagovor malce pred svečanim sprejemom v veleposlaništvu ZDA v Berlinu.

Veliko pojasnil niso dobili, saj je Gauck v nedeljo na nemški televiziji povedal, da če je res, da so ZDA najele enega od nemških obveščevalcev, potem je treba resnično povedati, da je sedaj tega dovolj. Gauck je opozoril pred poslabšanjem odnosov, saj se Američani igrajo z zavezništvom in prijateljstvom, če so obtožbe resnične.

Gauck je govoril v pogojniku tako kot tudi drugi visoki nemški uradniki. Zunanji minister Frank-Walter Steinmeier je med obiskom v Mongoliji izjavil, da če so poročila resnična, potem ne gre za majhno stvar in ZDA morajo vse povsem pojasniti in to čim prej. Tudi notranji minister Thomas de Maiziere je za nemške medije povedal, da pričakuje razčiščenje obtožb tudi od Američanov.

Kanclerka Angela Merkel z obiska na Kitajskem ni dala uradne izjave, vendar pa jo spremljajoči mediji na podlagi dobro obveščenih virov citirajo, da je izrazila presenečenje in razočaranje.

Vihar o ameriškem vohunjenju za Nemci in prisluškovanju telefonskim pogovorom Merklove, kar je razkril nekdanji pogodbeni analitik ameriške Agencije za nacionalno varnost (NSA) Edward Snowden, se še ni pomiril, ko je izbruhnil še eden, ki pa ne bi smel nikogar presenetiti.



Berlin je želel po Snowdnovih objavah z Washingtonom doseči sporazum proti medsebojnemu vohunjenju, vendar pa je administracija predsednika Baracka Obame to zavrnila, iz česar je mogoče izvleči le en sklep, in sicer, da Američani vohunijo naprej.

Nemški komentatorji so bili veliko bolj ostri do Američanov kot politiki in vrstijo se obtožbe na račun predsednika Obame, da bodisi nima pod nadzorom obveščevalcev ali pa je v zadnjih mesecih, ko je zagotavljal, da prijateljem več ne bodo vohunili, lagal.

Ravno te dni se v Nemčiji mudi nekdanja prva dama, nekdanja senatorka in nekdanja državna sekretarka ZDA Hillary Clinton, ki promovira prodajo svoje zadnje knjige Težke izbire.

Nemci so jo povprašali, kaj poreče o zadnjem vohunskem škandalu in je bila približno tako odkrita, kot je pri vprašanjih, ali bo čez dve leti kandidirala za predsednico ZDA. Povedala je, da je treba najprej ugotoviti dejstva, odnosov med ZDA in Nemčijo pa vendarle ne gre ogrožati.

Nemci iz Washingtona v nedeljo še niso dočakali odgovora, ker je od petka naprej trajal podaljšan praznični konec tedna za dan neodvisnosti in državni uradi za tako občutljivo vprašanje prijateljstva z zavezniško državo niso delovali.