Revija Reporter
Svet

Nemčija je že rekordno dolgo brez nove vlade, nanjo pa bo čakala še vsaj mesec dni

STA

21. dec. 2017 6:00

Deli na:

Konservativna unija CDU in CSU ter socialdemokrati (SPD) so se dogovorili, da bodo predhodne pogovore o sestavi nove nemške koalicije začeli po novem letu, 7. januarja.

Končati pa jih nameravajo v roku enega tedna, 12. januarja, so sporočili iz strank po sedemurnem posvetovanju v Berlinu.

O zaključkih predhodnih pogajanj bodo nato razpravljali še v posameznih strankah in poslanskih skupinah, SPD za 21. januar med drugim načrtuje kongres, na katerem bodo odločali o morebitnem vstopu v koalicijo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Posvetovalna ekipa, ki so jo sestavljali kanclerka in vodja CDU Angela Merkel, vodja SPD Martin Schulz, vodja CSU Horst Seehofer in vodje poslanskih skupin omenjenih strank, se je včeraj med drugim dogovorila o 15 tematskih področjih, ki bodo osrednja tema predhodnih pogajanj. Na prvo mesto so uvrstili finance in davke, sledijo gospodarstvo, energija, družina ter migracije in integracija.

Povolilno sestavljanje vlade v Nemčiji še nikoli ni trajalo tako dolgo kot po zadnjih volitvah 24. septembra. Rekord, ki je doslej znašal 86 dni, je padel v torek. Po zadnjih volitvah leta 2013 je denimo v tem časovnem obdobju nova vlada že prisegla v parlamentu.

Novembra so propadli uvodni pogovori o sestavi koalicije med CDU in CSU ter liberalci (FDP) in Zelenimi. Po tem se je pokazala možnost vnovičnega oblikovanja velike koalicije med unijo in SPD, pred katero pa je še dolga pot.

Unija CDU/CSU in socialdemokrati so sicer skupaj vladali tudi v dosedanjem mandatu, a so na račun manjših strank na septembrskih volitvah oboji zabeležili izgube. SPD je dosegla celo najslabši rezultat po letu 1949.