Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nemčija iraškim Kurdom pripravljena dostaviti orožje

Deli na:
Nemčija iraškim Kurdom pripravljena dostaviti orožje

Foto: Reuters

Nemčija je iraškim Kurdom pripravljena dati na voljo orožje za boj proti skrajnežem iz vrst Islamske države, je danes obelodanil nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier. Kot je pojasnil, je Berlin to pripravljen storiti, potem ko so se za to odločile tudi nekatere druge članice EU, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na novinarski konferenci v Berlinu je poleg Steinmeierja sodelovala tudi nemška obrambna ministrica Ursula van der Layen, ki je pojasnila, da bodo v prihodnjem tednu preverili, kakšno orožje in strelivo bi lahko Nemčija iraškim Kurdom dala na voljo, da bi bilo to smiselno in odgovorno. Odločitev bodo sprejeli prihodnjo sredo, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dodala van der Leynova.

O napotitvi orožja iraškim Kurdom naj bi se sicer po daljšem zavlačevanju danes s pristojnimi ministri dogovorila nemška kanclerka Angela Merkel. Nemška vlada je namreč doslej poleg humanitarne pomoči za boj proti Islamski državi namenila zgolj zaščitne jopiče, čelade in očala za nočno spremljanje oz. manjša tovorna vozila.

Zunanji ministri EU so minuli petek na izrednem zasedanju v Bruslju podprli oboroževanje iraških Kurdov s strani posameznih članic, ki se za to odločijo. K pomoči pri oboroževanju za boj proti sunitskim skrajnežem Islamske države (IS), ki so zasedli že približno tretjino iraškega ozemlja, je mednarodno skupnost pozval predsednik iraškega Kurdistana Masud Barzani.

Pred Nemčijo se je na to prošnjo že odzvala Francija, pripravljenost sta izkazali tudi Velika Britanija in Češka.