pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nemčija: Begunce bomo vračali Sloveniji in Hrvaški

Deli na:
Nemčija: Begunce bomo vračali Sloveniji in Hrvaški

Foto: Reuters

»Glede na to, da se z begunci v Grčiji ne postopa dobro, so nam sodišča prepovedala uporabo Dublinskega postopka za to državo. Tudi za Madžarsko obstajajo podobna stališča. Ko pa gre za Hrvaško in Slovenijo, je zadeva drugačna. Zato moramo preučiti, ali obstaja možnost množičnega vračanja beguncev v ti dve državi,« je v pogovoru za Stuttgarter Nachrichten dejal nemški notranji minister Thomas de Maizière, poroča hrvaški Index.

Nemški notranji minister ni izključil možnosti, da bi migrante, ki ne izpolnjujejo pogojev za sprejem in bivanje v Nemčiji, množično vrnili v Slovenijo ali na Hrvaško. Vzrok so nehumane razmere, ki naj bi za migrante vladale na Madžarskem in v Grčiji.

De Maiziere je pojasnil, zakaj tako imenovani Dublinski postopek, po katerem morajo biti begunci zadržani v prvi državi Evropske unije, v katero so vstopile, ne deluje. Nekoliko nemških sodišč je v preteklosti razsodilo, da se begunci, ki ne izpolnjujejo pogojev, ne smejo vračati v države, kot je Grčija. »Dejstvo, da so v Grčiji nehumani pogoji za sprejem beguncev, povzroča jezo, predvsem če upoštevamo vsote, ki so ji bile dodeljene, da se take razmere spremenijo,« je dejal nemški notranji minister, ki opozarja tudi na vse bolj nasilne migrante.

»Do letošnjega poletja so bili begunci hvaležni in prijateljsko razpoloženi do oblasti: redno so se registrirali in bili razporejeni po celi državi. No, že nekaj časa opažamo, da tega veliko beguncev več ne sprejema. Ne pristajajo na registracijo in sami odhajajo tja, kjer oni menijo, da bi morali iti. Tako ne gre več. V vsakem pomenu besede je to narobe. Ne obstaja pravica niti za enega begunca, da bi sam izbral, kam bo šel,« je še povedal De Maiziere in dodal, da bodo naredili vse, da bodo iz države izgnali predvsem državljane Zahodnega Balkana in Afganistance.

»Mladim iz Afganistana moramo dati vedeti, da so potrebni pri gradnji njihove države. Mnogi prihajajo iz varnih predelov kot je denimo Kabul. Jasno jim moramo povedati: ne boste dobili azila samo zato, ker vam niso po godu razmere v vaši državi. Zato bomo vsako prošnjo za azil Afganistancev zelo podrobno preučili,« je na koncu za Stuttgarter Nachrichten dejal Thomas de Maiziere.