zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

doncic Ekipa24.si

Dallas slavi! Luka Dončić in druščina ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Hrvaška policija že ustavila prvo skupino migrantov

Deli na:
Hrvaška policija že ustavila prvo skupino migrantov

Foto: Reuters

Hrvaška policija je odkrila skupino približno 20 beguncev, ki so v Hrvaško vstopili iz Srbije izven mejnega prehoda, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. To je prva večja skupina beguncev, ki se je po zaprtju madžarsko-srbske meje očitno odpravila proti Zahodu preko Hrvaške.

Kot je davi za Hino povedal tiskovni predstavnik vukovarsko-sremske policijske uprave Domagoj Džigumović, so begunce zdaj odpeljali v kraj Tovarnik, kjer bodo izvedli postopek registracije. Večina naj bi jih bilo Sircev in Afganistancev.

Po odločitvi Madžarske, da zapre mejo s Srbijo, so se srbske oblasti odločile preusmerjati avtobuse z begunci proti meji s Hrvaško. Tako so avtobusi, ki so doslej begunce vozili iz zbirnega centra v Preševu proti Madžarski, zdaj na vetrobranska stekla dali napise z novo destinacijo - Šid oz. mejni prehod med Srbijo in Hrvaško Šid - Tovarnik, navaja Hina.

Na mejo je prispelo najmanj deset avtobusov z begunci. Ti pa zdaj poskušajo prečkati mejo tudi preko polj.

Na hrvaški strani meje so že od torka prostovoljci hrvaškega Rdečega križa. Imajo pripravljena sredstva za sprejem večjega vala beguncev - od vode, hrane do sanitetnega materiala, še navaja Hina.

Hrvaško notranje ministrstvo je v torek potrdilo, da imajo pripravljene načrte za ravnanje v primeru begunskega vala. Nemudoma lahko namestijo 3000 beguncev. Iz državnih blagovnih rezerv pa so napovedali, da lahko za en mesec poskrbijo za približno 24.000 beguncev.

Hrvaški minister za zdravje Siniša Varga je v pogovoru za komercialno radijsko mrežo Soundset danes dejal, da so točno določili naloge pristojnim službam glede sprejema beguncev. "Notranje ministrstvo bo razporedilo begunce v centre, zdravstvo pa bo opravilo preventivne preglede zaradi preprečevanja nalezljivih bolezni in sprejema morebitnih pacientov", je dejal. Dodal je, da zdravstvo sodeluje z nevladnimi organizacijami in rdečim križem.

Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je v torek premierju Zoranu Milanoviću predlagala nujni sklic seje sveta za nacionalno varnost zaradi migracijske krize in vpliva begunskega vala na Hrvaško, je poročal Jutarnji list.