mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nekdanji Trumpov svetovalec Bolton naj bi v knjigi zapisal, da je Trump res izsiljeval Ukrajino

Deli na:
Nekdanji Trumpov svetovalec Bolton naj bi v knjigi zapisal, da je Trump res izsiljeval Ukrajino

Donald Trump in John Bolton (desno) - Foto: Reuters

Nekdanji svetovalec za nacionalno varnost ZDA John Bolton je po navedbah New York Timesa, ki jih je posredno potrdil Boltonov odvetnik, v rokopisu za novo knjigo zapisal, da je predsednik ZDA Donald Trump res izsiljeval Ukrajino z zadrževanjem vojaške pomoči za uvedbo preiskave proti demokratom.

Demokrati so zaradi poročila New York Timesa, ki se sklicuje na dobro obveščene anonimne vire, okrepili pozive, naj republikanci dovolijo dodatne priče v sodnem procesu za ustavno obtožbo Trumpa, ki poteka v senatu.

Sojenje Trumpu v senatu poteka po pričakovanem scenariju. Hitro, brez presenečenj in v pričakovanju oprostilne sodbe, ki mu jo bo izrekla republikanska večina. Demokrati zahtevajo dodatne priče, ki so se izognile izjavam v času preiskave pred ustavno obtožbo v predstavniškem domu kongresa z izgovorom, da jim Trump tega ne dovoli.

Predstavniški dom je zato decembra poleg zlorabe pooblastil potrdil tudi drugo točko ustavne obtožbe, to je oviranje dela kongresa. Bolton se je pričanju izognil s tožbo na sodišču, naj mu pojasni, ali mora ubogati kongres ali predsednika.

Pred kratkim je "pogumno" izjavil, da se bo odzval pozivu, če ga bodo poklicali v senat, vendar ob zavedanju, da se to ne bo zgodilo, ker želijo senatni republikanci nerodno zadevo čim prej pospraviti v upanju, da ne bo posledic za Trumpa in zanje.

New York Times je v nedeljo zvečer na spletni strani poročal, da je Trump Boltonu potrdil, da skoraj 400 milijonov dolarjev pomoči Ukrajini ne bo sproščene, dokler ne bo preiskave vodilnega demokratskega predsedniškega kandidata Josepha Bidna in njegovega sina Hunterja.


Trumpovi odvetniki priznavajo, da je predsednik res želel preiskavo, ker naj bi ga skrbela korupcija, vendar pa skupaj z obtoženim odločno zanikajo, da je preiskavo povezoval z izplačilom pomoči.

Trump je vsebino poročanja New York Timesa zanikal na Twitterju. "NIKOLI nisem rekel Johnu Boltonu, da je pomoč Ukrajini povezana s preiskavo demokratov, vključno z Bidnoma. V resnici se sploh ni pritoževal o tem v času, ko je bil zelo javno ukinjen. Če je John Bolton to povedal, je to povedal zato, da proda knjigo," je tvitnil Trump.

Trump je Boltona po lastnih trditvah odpustil s položaja svetovalca za nacionalno varnost septembra lani, čeprav Boltonova različica pravi, da je odstopil sam. Boltonu ni bilo všeč Trumpovo razmerje z voditeljem Severne Koreje Kim Jong-unom, pa s predsednikom Rusije Vladimirjem Putinom, ni pa še potrjeno, kako se je odzval na Trumpov odnos do Ukrajine. Druge priče so v kongresu povedale, da Bolton ni hotel imeti nič z "mamilarskim poslom", ki ga kuha Trumpov odvetnik Rudy Giuliani v Ukrajini.

Boltonov odvetnik Charles Cooper je posredno priznal resničnost navedb v New York Timesu z izjavo, da je Bolton rokopis za knjigo v skladu s pravili decembra predal Svetu za nacionalno varnost za pregled morebitnih zaupnih informacij. "Na žalost je iz članka v New York Timesu jasno, da je pregled besedila pred izdajo knjige skorumpiran," je izjavil Cooper.

Bolton v rokopisu po pisanju časnika trdi, da so se tudi drugi visoki člani Trumpove vlade, od državnega sekretarja Mika Pompea preko pravosodnega ministra Williama Barra do šefa kabineta Micka Mulvaneyja, zavedali, da Giuliani v Ukrajini ribari v kalnem ter dela za Trumpa, vmes pa za lastne finančne interese.

"Nimam pojma, kaj je v knjigi. A če so navedbe v nasprotju s Trumpovimi, potem me to niti najmanj ne preseneča," je izjavil Joseph Biden. Njegova protikandidatka, senatorka slovenskega rodu Amy Klobuchar, ki je sedaj tudi v vlogi porotnice na sojenju Trumpu, je dejala, da ji ni jasno, zakaj republikanci ne želijo prič, ker bi jih morali zaslišati, saj je treba priti resnici do dna.