krokar Svet24.si

Morilski krokarji jima koljejo gosi in teleta, ...

trump-with-sons Svet24.si

Trump nima dovolj denarja

Boštjan Gorjup Necenzurirano

Odstopil direktor enega največjih slovenskih ...

damjanic setinc pasek Reporter.si

Strokovni sodelavci poslanke Mojce Šetinc Pašek:...

nika prevc Ekipa24.si

Poglejte to! Kako se je kalil veliki kristalni ...

marko stanković Njena.si

Talent Marko kaznovan zaradi nasilnega videa

doncic Ekipa24.si

Kaaaaaj?! Dončić se je držal za glavo in smejal...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nekdanji šef Trumpove predsedniške kampanje obsojen

Deli na:
Nekdanji šef Trumpove predsedniške kampanje obsojen

Paul Manafort - Foto: Reuters

Nekdanji šef predsedniške kampanje Donalda Trumpa Paul Manafort je bil v torek na sodišču v Alexandrii spoznan za krivega v osmih točkah obtožnice zaradi davčnih utaj in bančnih poneverb. Medtem pa je na sodišču v New Yorku nekdanji Trumpov osebni odvetnik Michael Cohen priznal krivdo glede obtožb o kršitvah financiranja predsednikove kampanje.

Gre za pomemben udarec ameriškemu predsedniku Trumpu v preiskavi ruskega vpletanja v kampanjo pred predsedniškimi volitvami v ZDA leta 2016. Oba njegova nekdanja sodelavca čaka zaporna kazen. 69-letnemu Manafortu, ki je sredi leta 2016 približno dva meseca vodil Trumpovo kampanjo, grozi celo več deset let zapora.

Manaforta je porota na sodišču v Alexandrii pri Washingtonu po štirih dneh odločanja spoznala za krivega v osmih točkah obtožnice, medtem ko glede desetih točk porotniki niso mogli sprejeti odločitve, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V petih točkah je bil spoznan za krivega izogibanja plačila davkov, v eni točki, ker ni prijavil bančnih računov v tujini, v dveh točkah pa zaradi bančnih poneverb pri pridobivanju posojil.

Denar na račune v tujini je sicer dobival od bivšega ukrajinskega predsednika Viktorja Janukoviča. Ko je bil ta odstavljen in so se nakazila ustavila, pa je s prevarami prihajal do velikih posojil v ZDA.

Manafortov odvetnik Kevin Downing je že izrazil razočaranje zaradi izida sojenja, ki pa ga je vseeno označil za pošteno. Na vprašanja novinarjev, ali se namerava pritožiti, ni odgovoril, še poroča dpa.

Na tožilstvu pa se še odločajo, ali bodo poskušali s ponovnim sojenjem glede desetih točk obtožnice, v katerih porota ni bila sklepčna. Gre za dodatne obtožbe glede prijave bančnih računov v tujini in bančnih poneverb.

Na Manafortovo obsodbo se je že odzval tudi Trump, ki je bil v času branja obsodbe ravno na političnem zborovanju v Zahodni Virginiji, in dejal, da je "zelo žalosten" zaradi obsodbe Manaforta, ki ga je označil za "dobrega človeka". Obenem se je želel oddaljiti od Manaforta, ko je dejal, da je delal za veliko ljudi, med drugim za predsedniško kampanjo Ronalda Reagana.


Hkrati je poudaril, da zadeva ni povezana z obtožbami o zarotništvu z Rusijo glede vpletanja v predsedniške volitve, sojenje v Alexandrii pa je označil za sramoto.

A Trump je v torek doživel še en udarec. Na zveznem sodišču v New Yorku je njegov nekdanji osebni odvetnik Cohen priznal krivdo v vseh osmih točkah obtožnice glede kršitev zakonodaje o financiranju predvolilne kampanje ter davčnih in bančnih poneverb.

Priznal je tudi, da je izvedel dve plačili z namenom vplivanja na volitve "v imenu kandidata", katerega imena pa ni navedel, poroča dpa.

Izrecno ni pojasnil plačil, a gre najverjetneje za plačila pornografski igralki Stormy Daniels in playboyevi zajčici Karen McDougal, ki sta prejeli 130.000 oz. 150.000 dolarjev. Obe trdita, da sta imele afero s Trumpom.

Cohen je na sodišču pojasnil, da je njegova pisarna izvedla plačila, njegov kandidat pa mu je nato povrnil denar.

Mediji sicer poročajo o različnih podatkih, koliko let zapora lahko pričakuje 51-letni Cohen. Medtem ko mu je sodnik dejal, da ga čaka do 65 let zapora, ameriški mediji poročajo, da je odvetnik priznal krivdo v okviru dogovora s tožilstvom, po katerem lahko pričakuje le nekaj let zapora.

Cohen je nato sodišče zapustil po plačilu pol milijona dolarjev varščine, sodbo pa naj bi mu izrekli 12. decembra, še navaja dpa.

Trump se na priznanje Cohena kljub pozivom novinarjev ni želel odzvati. A je njegov odvetnik Rudy Giuliani dejal, da ni nobenih domnev, da v Cohenovih obtožnicah ni nobenih domnev, da je Trump naredil kaj narobe.