stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nekdanji šef ameriškega kongresa naj bi zlorabil pet dečkov

Deli na:
Nekdanji šef ameriškega kongresa naj bi zlorabil pet dečkov

Foto: Getty Images

Nekdanji predsednik predstavniškega doma ameriškega kongresa Dennis Hastert je pred desetletji, ko je kot trener delal na eni od srednjih šol, spolno zlorabil pet dečkov, so v petek potrdili zvezni tožilci, ki so prvič objavili podrobnosti o njegovih domnevnih spolnih zlorabah. Da bi zlorabe prikril, je enemu od dečkov izplačal visoko podkupnino.

Hastert je oktobra lani že priznal, da je lagal zveznim preiskovalcem glede dvigovanja denarja, za katerega se je izkazalo, da je povezano s prikrivanjem zlorab. Zaradi laganja in prikrivanja dvigov tožilstvo zanj zahteva pol leta zaporne kazni.

Hastert je dva dečka v ločenih primerih najprej masiral v slačilnici, nato pa imel z njima neopredeljen spolni odnos, je navedbe tožilstva povzela francoska tiskovna agencija AFP. Med drugim je šlo za otipavanje genitalij in oralno občevanje. Eden od dečkov je tudi navedel, da je Hastert med tuširanjem dečkov sedel nasproti prh in jih pri tem opazoval.

Do dejanj je prišlo med letoma 1960 in 1980, ko je Hastert poučeval na eni od srednjih šol v Illinoisu. Zadeva je zaradi velike časovne oddaljenosti zlorab sicer že zastarala in mu neposredno zanjo ne morejo soditi, lahko pa ga obsodijo zaradi z zlorabami povezanimi finančnimi prekrški in laganja preiskovalcem.

Da bi zadevo prikril, je Hastert enemu od zlorabljenih dečkov namreč plačal 1,7 milijona dolarjev podkupnine za molk. Hastert je začel gotovino dvigovati leta 2010. Najprej je 15-krat dvignil po 50.000 dolarjev, po letu 2012 pa je začel dvigovati po manj kot 10.000 dolarjev. Ameriške banke morajo vsak dvig gotovine nad 10.000 dolarji prijaviti davkariji in FBI trdi, da se je hotel Hastert izogniti temu določilu.

Preiskavo so sprožili leta 2013 zaradi suma, da Hasterta nekdo izsiljuje. Ko so ga vprašali, kaj je storil z gotovino, je odgovoril, da jo je obdržal, kar pa je bila po trditvah FBI laž. Zaradi izogibanja zahtevi po prijavi dvigov nad 10.000 dolarjev in laganja preiskovalcem lahko sodišče sprejme zahtevo tožilcev o obsodbi na šestmesečno zaporno kazen ali pa mu prisodi višjo kazen do največ pet let zapora. Izrek kazni bo 27. aprila.

Hastert je bil v svojem kongresnem okrožju popularen politik, pred tem pa učitelj na srednji šoli. Leta 1986 je bil izvoljen v zvezni kongres. Leta 1999 je na položaju predsednika predstavniškega doma nasledil Newta Gingricha iz Georgije, ki je odstopil zaradi slabih volilnih rezultatov in spolne afere. Predstavniški dom je vodil do leta 2007.

V tem času je spravil skozi zakonodajno telo velike davčne olajšave in druge predloge predsednika Georga Busha mlajšega, odnesel pa ga je homoseksualni spolni škandal enega od republikanskih kongresnikov.