Šolta Svet24.si

Foto: Na priljubljenem hrvaškem otoku z dodatnimi...

Vladivostok Svet24.si

V Vladivostoku aretirali ameriškega vojaka, tja ...

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Pivo in cvetje, tiskovna konferenca, Nika Zorjan Njena.si

S kom je Nika Zorjan odpotovala na Maldive?

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nekdanji newyorški župan Bloomberg ne bo kandidiral za predsednika

Deli na:
Nekdanji newyorški župan Bloomberg ne bo kandidiral za predsednika

Foto: Getty Images

Nekdanji župan mesta New York in milijarder Michael Bloomberg je v ponedeljek napovedal, da ne bo kandidiral za položaj ameriškega predsednika, ker se boji, da bi s tem pomagal republikanskima kandidatoma Donaldu Trumpu ali Tedu Cruzu. Bloomber je sicer dalj časa premleval, ali naj se poda v tekmo za Belo hišo kot neodvisen kandidat.

Bloomberg, ki je bil najprej demokrat, potem prestopil med republikance, da je lahko kandidiral za župana New Yorka, nato pa med županovanjem prestopil med neodvisne, je po nekaj mesecih le izračunal, da nima možnosti za zmago in lahko s kandidaturo pomaga le republikanskima kandidatoma, ki sta zanj manj sprejemljiva kot demokratska favoritka Hillary Clinton.

Bloomberg ob vnaprejšnjem priznanju poraza ni podprl nobenega kandidata. "Ne morem zmagati. Lahko bi osvojil nekaj držav z mešanim prebivalstvom, vendar ne dovolj za osvojitev 270 elektorskih glasov, ki so potrebni za izvolitev predsednika ZDA," je ugotovil realistični milijarder, ki bi se v tekmo spustil le v primeru, če bi bil vse verjetnejši končni spopad med Trumpom in demokratskim kandidatom, senatorjem iz Vermonta Bernardom Sandersom.

Tega ni povedal naravnost, ampak je bilo to jasno že od januarja, ko se je začel poigravati z mislijo o kandidaturi, ki bi na koncu najbolj škodila Clintonovi. Bloomberg meni, da socialist Sanders ni sprejemljiv, prav tako so zanj nesprejemljivi skoraj vsi republikanski kandidati.

"Preveč rad imam našo državo, da bi pomagal k izvolitvi kandidata, ki bi oslabil našo enotnost in potemnil našo prihodnost," je sporočil Bloomberg.

Ob tem je napadel vodilnega republikanskega kandidata Trumpa in ocenil, da izkorišča predsodke in strahove ljudi. Bloomberga skrbi Trumpova napoved o prepovedi vstopa muslimanov v ZDA, napoved trgovinske vojne s Kitajsko in Japonsko in njegovo pretvarjanje, da ne ve nič o belih rasistih, ki ga podpirajo.

Bloomberg bi vstopil v tekmo, če bi kazalo, da bo na demokratski strani zmagal Sanders, vendar je, kot kaže, ugotovil, da te nevarnosti ni več.

Čeprav Bloomberg Clintonove ni izrecno podprl, bi lahko to sklepali po odzivih nekdanje državne sekretarke in senatorja iz Vermonta. Clintonova je izrazila veliko spoštovanje do Bloomberga in dejala, da se veseli sodelovanja pri številnih vprašanjih. Sanders pa je sporočil, da je to, da le bogati milijarderji razmišljajo o kandidaturi, zelo slabo za ameriško demokracijo.