Revija Reporter
Slovenija

Romana Tomc bo danes postala predsedniška kandidatka SDS

Reporter in STA

9. sep. 2017 6:00 Osveženo: 6:11 / 09. 9. 2017

Deli na:

Svet SDS bo danes odločil glede kandidata stranke za oktobrske predsedniške volitve.

Prvak SDS Janez Janša je konec avgusta pojasnil, da je evidentiranih 12 kandidatov. Med možnimi imeni se je največkrat omenjalo njihovo evropsko poslanko Romano Tomc, a tudi presenečenja niso izključena.

V drugi največji parlamentarni stranki o možnih kandidatih molčijo. Poleg Tomčeve se je med njimi omenjalo tudi nekaj poslancev in nekdanjega poslanca ter predsednika DZ Franceta Cukjatija. Vendar je Cukjati v petek za STA zatrdil, da ni med evidentiranimi kandidati za predsedniško funkcijo.

Kot je na srečanju članov in simpatizerjev SDS Savinjsko-Šaleške regijske koordinacije v Ravnah pri Šoštanju konec avgusta povedal Janša, vedo, komu in katerim od evidentiranih kandidatov javnomnenjske raziskave dobro kažejo, "je pa tudi med njimi veliko pomislekov, ali se spustiti v tekmo z Damjanom Murkom in raznimi eksoti, ki so zraven".

Resni ljudje po Janševih besedah pravijo, "kaj je meni tega treba, saj gre za funkcijo, kjer ne odločaš veliko". "To sicer drži, toda predsednika se neposredno voli, funkcija pa je simbolno pomembna," je dejal prvak SDS in dodal, da bodo tudi predsedniške volitve pokazatelj, v katero smer gre država.

Izbira SDS je zdaj ena bolj pričakovanih, saj je strankarska ekipa kandidatov, ki se bodo pomerili v predsedniški tekmi, bolj ali manj znana. SMC bo kandidirala z ministrico za izobraževanje, znanost in šport Majo Makovec Brenčič, NSi s predsednico Ljudmilo Novak, SD pa je podprla predsednika republike Boruta Pahorja v tekmi za nov mandat. DeSUS naj bi o podpori kateremu od kandidatov odločila v torek, odločitev je pričakovati še v Levici.