feki production Svet24.si

Po dolgi in zahrbtni bolezni se je poslovil ...

irena vrčkovnik Dobra karma

Irena Vrčkovnik: selitev in novo življenje?

Screenshot from 2020-01-23 14-02-12 Svet24.si

FOTO: Žalosten konec prekmurskega psa: sredi ...

kornavirus, testiranje, pacient Svet24.si

Sum na koronavirus pri naših sosedih

horoskop Dobra karma

Prvi letošnj Mlaj vsakemu nebesnemu znaku že ...

luka mama Njena.si

Takšna je mama Luke Dončića brez ličil

ura_predin_foto_Simen Njena.si

Zoran Predin sporočil žalostno novico

Svet

Neil Armstrong, prvi človek na Luni, bo pokopan v morju

Deli na:
Neil Armstrong, prvi človek na Luni, bo pokopan v morju

Foto: Reuters

Neil Armstrong, prvi človek na Luni, bo pokopan v morju. Tiskovni predstavnik njegove družine ni razkril, kje in kdaj se bo to zgodilo, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Javna spominska slovesnost bo sicer 13. septembra v washingtonski Nacionalni katedrali, v živo pa jo bo prenašala televizija ameriške vesoljske agencije Nasa.

Zasebna spominska slovesnost v krogu družine in prijateljev ter brez prisotnosti medijev je bila 31. avgusta Cincinnatiju.

Neil Armstrong je umrl 25. avgusta v starosti 82 let zaradi težav s srcem. Rodil se je 5. avgusta leta 1930 na farmi v zvezni državi Ohio. Leta 1962 so ga izbrali med astronavte in štiri leta kasneje je poveljeval odpravi Gemini, ki je opravila prvo uspešno združitev dveh vesoljskih plovil v orbiti. Vrhunec astronavtske kariere je doživel leta 1969, ko se je skupaj z Buzzom Aldrinom in Michaelom Collinsom z misijo Apollo 11 odpravil na pot proti Luni.

Armstrong in Aldrin sta se z lunarnim modulom Orel 20. julija 1969 spustila na Zemljin naravni satelit in tam skoraj tri ure zbirala vzorce kamenja, fotografirala in se sprehajala. Dogodek je po televiziji in radiu spremljalo 600 milijonov ljudi po svetu. Za Armstronga je bil Apollo 11 zadnja vesoljska misija, po kateri so sledile parade v New Yorku, Chicagu in Los Angelesu ter turneja po 22 državah sveta.

loading...
Loading...