kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

"Ne hodite v ZDA!" je migrantom sporočila podpredsednica ZDA in se znašla na udaru levičarjev

Deli na:
"Ne hodite v ZDA!" je migrantom sporočila podpredsednica ZDA in se znašla na udaru levičarjev

Kamala Harris - Foto: Profimedia

Podpredsednica ZDA Kamala Harris, ki ji je predsednik Joe Biden zaupal nehvaležno nalogo zmanjševanja nezakonitega priseljevanja v ZDA, zaradi izjav med obiskom Gvatemale in Mehike doživlja napade tako od liberalnih demokratov kot od republikancev.

V ponedeljek je v Mehiki na novinarski konferenci vse prebivalce Latinske Amerike pozvala, naj ne odhajajo v ZDA, ker bodo zavarovali mejo in uveljavili zakone. Zato so jo napadli liberalnejši strankarski kolegi, kot je newyorška kongresnica Alexandria Ocasio Cortez.

"Iskanje političnega azila na ameriški meji je povsem zakonit način prihoda. ZDA so desetletja menjale režime in destabilizirale Latinsko Ameriko. Ne moreš nekomu zažgati hišo in ga potem kriviti, če beži pred ognjem," je sporočila kongresnica.

Republikanci pa so jo napadli, ker ne stori dovolj za reševanje problema povečanega nezakonitega priseljevanja v ZDA. "Ta njihov nekonvencionalni pristop je le cinična politična odločitev, da se krivda za krizo odvrne od Bidna," je dejal vodja manjšine v predstavniškem domu Kevin McCarthy iz Kalifornije.



Nacionalni odbor republikanske stranke (RNC) jo je kritiziral, ker še ni obiskala meje, Harrisova pa se je zapletla glede tega v pogovoru za televizijo NBC. "Šli bomo na mejo, bili smo na meji in tudi v Evropi še nisem bila," je dejala.

Njeni zavezniki so jo branili. "Njen poziv ljudem, naj ne prihajajo, je sočuten in humanitaren zaradi nevarnosti, ki ljudi čakajo na dolgi poti na sever," je dejal demokratski kongresnik Raul Ruiz iz Kalifornije in dodal, da njena naloga ni enostavna.

Pot Harrisove na jug je namenjena promociji strategije Bidnove vlade za odpravo vzrokov migracij in ZDA nameravajo za pomoč državam, od koder bežijo prebivalci, nameniti milijarde dolarjev za gospodarsko okrevanje in boj proti korupciji.