hrvaška, hitri test, testiranje Svet24.si

Kako do hitrega testa na Hrvaškem in kakšne so ...

navadni gož, pulj, kokošnjak Svet24.si

VIDEO: Gasilci v Pulju iz kurnika odvlekli kače

tonin tank blato Reporter.si

Vlada se gre trumpovski kulturni boj, Matej Tonin ...

plaža Svet24.si

Opozorilo za dopustnike na Hrvaškem! Vlada ...

20170520-00780986 Necenzurirano

Janševih 28 let na čelu SDS je evropski rekord

tin-vodopivec, urška-majdič Odkrito.si

TIN VODOPIVEC IN URŠKA MAJDIČ: pripravljata ...

bruno-šulman, masterchef-2021 Odkrito.si

To nam je pripravil Bruno Šulman, zmagovalec ...

Svet

Navalni je že za rešetkami, zdaj je Rusija prepovedala tudi njegove "ekstremistične" organizacije

Deli na:
Navalni je že za rešetkami, zdaj je Rusija prepovedala tudi njegove "ekstremistične" organizacije

Aleksej Navalni - Foto: Reuters

Sodišče v Moskvi je sledilo zahtevi tožilstva in več organizacij, ki jih vodi zaprti opozicijski voditelj Aleksej Navalni, razglasilo za ekstremistične in s tem prepovedalo njihovo delovanje. V skladu z novim zakonom tako voditelji, člani in podporniki teh organizacij ne bodo smeli sodelovati na parlamentarnih volitvah, ki bodo jeseni.

Sodišče je prepovedalo delovanje Protikorupcijske fundacije (FBK), ki jo vodi Navalni, in vse njene regionalne izpostave. To je predlagalo tožilstvo, ki je ocenilo, da te organizacije destabilizirajo "družbeno-politični položaj v državi", povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Kot je novinarjem pred sodiščem povedal predstavnik tožilstva Aleksej Žafjarov, te organizacije "niso zgolj širile informacij, ki so spodbujale sovraštvo in odpor do vladnih predstavnikov, ampak so izvajale tudi ekstremistična dejanja". FBK je pozivala "k skrajnim dejanjem, množičnemu uporu in je skušala v nezakonite dejavnosti vključiti tudi mladoletnike", je pojasnil.

Odvetniki organizacije FBK so sicer že napovedali pritožbo, vendar pa naj bi bila odločitev sodišča, ki je o zadevi razpravljalo 12 ur za zaprtimi vrati, že zavezujoča in izvršljiva, navaja francoska tiskovna agencija AFP.Po mnenju analitikov je poteza sodišča sicer v sozvočju z novim zakonom, ki prepoveduje sodelovanje podpornikov skrajnih organizacij na parlamentarnih volitvah. Zakon je ruski predsednik Vladimir Putin uveljavil prejšnji teden in čeprav velja na splošno za vse "skrajne organizacije", pa je bil po mnenju kritikov in opazovalcev napisan zgolj zato, da bi podpornikom Navalnega onemogočili sodelovanje na volitvah.

Podporniki Navalnega so zato tudi sodni proces označili za politično motiviranega in za sredstvo utišanja politične opozicije. Navalni pa je svoje podpornike pozval, naj ne obupajo. "Dokler ste tu, ne bomo izginili," je dejal zaprti ruski aktivist v izjavi, objavljeni na Instagramu. Tudi drugi njegovi podporniki, ki delujejo tudi iz tujine, napovedujejo, da jih odločitev sodišča ne bo ustavila in da bodo nadaljevali svoje delo.

Na odločitev moskovskega sodišča so se že odzvali tudi v Washingtonu in opozorili, da to več tisoč ljudi, zaposlenih v organizaciji, prostovoljcev in na tisoče podpornikov po vsej Rusiji izpostavlja kazenskemu pregonu in zaporu "zgolj zato, ker izvajajo pravico do osnovnih človekovih pravic, ki jih zagotavlja ruska ustava". "S tem dejanjem je Rusija kriminalizirala enega od še preostalih neodvisnih političnih gibanj v državi," je dejal tiskovni predstavnik State Departmenta Ned Price in hkrati pozval k takojšnji izpustitvi Navalnega.

Loading...