Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nato namerava še naprej podpirati afganistansko vlado

Deli na:
Nato namerava še naprej  podpirati afganistansko vlado

Jens Stoltenberg - Foto: Bobo

Članice zveze Nato so globoko zaskrbljene zaradi nasilja, ki ga povzroča ofenziva talibanov v Afganistanu. "Namen ostaja podpirati afganistansko vlado in varnostne sile, kolikor bo to mogoče," je poudaril generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg v izjavi po današnjem izrednem sestanku veleposlanikov zaveznic.

"Talibani morajo razumeti, da jih mednarodna skupnost ne bo priznala, če bodo zavzeli državo s silo," je še izpostavil Stoltenberg v izjavi. Ob tem je zagotovil nadaljnjo zavezanost in podporo politični rešitvi konflikta.

Zaveznice sicer izražajo globoko zaskrbljenost zaradi visoke stopnje nasilja, ki jo povzroča ofenziva talibanov, vključno z napadi na civiliste in poročili o drugih hudih zlorabah človekovih pravic.

Generalni sekretar je še zapisal, da je ključna varnost Natovega osebja v državi, da bo zavezništvo ohranilo diplomatsko navzočnost v Kabulu in da se bo še naprej ustrezno prilagajalo razmeram.

Varnostne razmere v Afganistanu so ob hitrem napredovanju talibanov vse slabše. Odkar so ZDA spomladi naznanile dokončen odhod iz Afganistana, so ti v bliskoviti ofenzivi zavzeli že niz pokrajinskih prestolnic, nazadnje tudi Kandahar, drugo največje mesto v državi. V vladnih rokah ostajajo le še Kabul in nekateri posamezni drugi deli države.