mateja logar, janez poklukar Svet24.si

Najprej sledi nočno zapiranje lokalov? To so ...

zdravko pocivalsek bobo (3) Svet24.si

Minister Počivalšek je omenil "lockdown"

alenka bratusek bobo Svet24.si

Poslanci spregovorili o sanaciji bank in se ob tem...

le pen jansa tw Reporter.si

Janša se je srečal s »sovražnico EU« Marine ...

98b5b6f92a9f3beeb7d1822596bef985 Necenzurirano

Matoz in Snežič skupaj po zemljišča na Obali

Joži Lesiček-Vklop Njena.si

Ljubezen po domače: Joži utrpela nesrečo

doncic re 1 Ekipa24.si

AKCIJA VEČERA! Dončić podal sebi, nato ...

Svet

Nato namerava še naprej podpirati afganistansko vlado

Deli na:
Nato namerava še naprej  podpirati afganistansko vlado

Jens Stoltenberg - Foto: Bobo

Članice zveze Nato so globoko zaskrbljene zaradi nasilja, ki ga povzroča ofenziva talibanov v Afganistanu. "Namen ostaja podpirati afganistansko vlado in varnostne sile, kolikor bo to mogoče," je poudaril generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg v izjavi po današnjem izrednem sestanku veleposlanikov zaveznic.

"Talibani morajo razumeti, da jih mednarodna skupnost ne bo priznala, če bodo zavzeli državo s silo," je še izpostavil Stoltenberg v izjavi. Ob tem je zagotovil nadaljnjo zavezanost in podporo politični rešitvi konflikta.

Zaveznice sicer izražajo globoko zaskrbljenost zaradi visoke stopnje nasilja, ki jo povzroča ofenziva talibanov, vključno z napadi na civiliste in poročili o drugih hudih zlorabah človekovih pravic.

Generalni sekretar je še zapisal, da je ključna varnost Natovega osebja v državi, da bo zavezništvo ohranilo diplomatsko navzočnost v Kabulu in da se bo še naprej ustrezno prilagajalo razmeram.

Varnostne razmere v Afganistanu so ob hitrem napredovanju talibanov vse slabše. Odkar so ZDA spomladi naznanile dokončen odhod iz Afganistana, so ti v bliskoviti ofenzivi zavzeli že niz pokrajinskih prestolnic, nazadnje tudi Kandahar, drugo največje mesto v državi. V vladnih rokah ostajajo le še Kabul in nekateri posamezni drugi deli države.

Loading...