Revija Reporter
Svet

Oboroženi protestniki proti nošenju zaščitnih mask okupirali središče ameriškega mesta

M. M.

19. jul. 2020 12:47 Osveženo: 12:49 / 19. 7. 2020

Deli na:

Oboroženi protestniki proti obveznemu nošenju mask v Columbusu, prestolnici ameriške zvezne države Ohio.

Profimedia

Protest proti obveznemu nošenju zaščitnih mask v Columbusu, prestolnici ameriške zvezne države Ohio, so zaznamovali do zob oborožen protestniki. Samozvana milica je »varovala« protestnike pred morebitnim nasiljem.

Protestniki proti nošenju mask so pred sedežem vlade Ohia v Columbusu demonstrirali »državljansko nepokorščino. Maske sicer niso obvezne v vsej državi Ohio, je pa to že zahteva v več okrožjih, ki se spopadajo z rastočim številom okužb s koronavirusom.

Na stotine demonstrantov brez mask je zato v Columbusu izrazilo svojo jezo zaradi tovrstnih zahtev oblasti, ki naj bi s tem prekoračile svoja pooblastila in kršile osebne svoboščine državljanov.

Sočasno se je v Columbusu odvijal tudi protest gibanja proti policijskemu nasilju Black Lives Matter. Skupini demonstrantov se sicer nista spopadli, je bilo pa izrečenih kar nekaj ostrih besed čez glave policistov, ki so se postavili mednje.

Edini pretep na protestu so zakuhali sami borci za svobodo brez mask – pripadniki dveh ideološko sorodnih, a le dovolj različnih skupin so se stepli in posredovati je morala policija.

Organizatorji protest proti maskam so svoje zbiranje oglaševali kot »open carry«, se pravi kot shod, na katerem se vidno nosi orožje. Milica, vojaški veterani in člani motorističnih klubov naj bi poskrbeli za varovanje protesta. Protestniki so tako v Columbus prišli v kamuflažnih uniformah in z avtomatskim orožjem.

Policijskega nasilja se jim ni bilo bati – tudi ameriška policija se ne bo kar tako spravila nad skupino oboroženih ljudi, za povrh pa so protestniki proti maskam izražali svojo podporo policiji.