alec baldwin1 Svet24.si

Po tragični nesreči se je oglasil Alec Baldwin

avstrijska policija, policijski trak, splošna, dunaj, streljanje Svet24.si

Iz stanovanja se je vil neznosen smrad, izpod vrat...

franci matoz, dimitrij zadel Svet24.si

Odstopila uprava Luke Koper

janez jansa pl7 Reporter.si

Ljerka Bizilj: Janšo težko razumem, da se mu ob ...

435a62c1e58e3dccd8f42ad04a5addda Necenzurirano

Je to okoljska mafija? To je novo Vizjakovo darilo...

Polona Kranjc Njena.si

Polona želela domov, a mora v gozd

pogacar Ekipa24.si

UF, KAKŠNA ZVERINA! Tadej Pogačar kot ga še ...

Slovenija

Zaplinjena Ljubljana: kako smo bežali pred solzivcem in dvojna merila policije

Deli na:
Zaplinjena Ljubljana: kako smo bežali pred solzivcem in dvojna merila policije

Protesti proti PCT in cepljenju so se razbilinili v oblaku solzivca in curkih vodnega topa. - Foto: Primož Lavre

Drama z merjenjem moči med policisti in protestniki minuli torek, 5. oktobra, je prvo vrelišče dosegla kmalu za tem, ko so protestniki ob vzklikanju lopovi obkolili vozilo ene od tujih delegacij in ko je policija prijela Zlatana Čordića - Zlatka zaradi njegovega poziva, naj protestniki nadaljujejo pohode po ljubljanskih ulicah.

Sklicatelj protesta Zoran Stevanović je takoj za tem, ko je shod prepovedala policija, za Reporter povedal, kako je prišlo do njegovega srečanja s predsednikom republike Borutom Pahorjem dan pred sklicanimi protesti. Prav tako smo o tem prejeli pojasnilo iz Urada predsednika republike ter tudi odgovor o tem, ali je Stevanović izpolnjeval pogoje PCT, potrebne za vstop v predsedniško palačo.

Stefanovič je za Reporter povedal, zakaj je po dvanajstih letih izstopil iz policijskih vrst ter čemu se je kasneje poslovil iz banke, kjer naj bi se znašel v težavah zaradi zavarovalniške goljufije.

Zbrali smo ključna mnenja strokovnjakov za področje varnosti. Med drugim smo izvedeli, čemu je policija ob zadnjih protestih uporabila bolj intenzivna prisilna sredstva kot na prejšnjih.


Da se lahko dejansko po nedolžnem znajdeš v primežu policije, ki te, če se tako odloči, lahko odpelje na zaslišanje, sem med protesti izkusila tudi sama. Na srečo se to ni zgodilo, sem se pa lahko prepričala, da v policiji nimajo težav z uporabo dvojnih meril. Kako je do tega prišlo?

Kaj vse so nasilni protestniki storili novinarjem, ki so poročali s protestov? Med glavnimi kronisti je znani novinar Vladimir Vodušek. Za Reporter je povedal, da sam s protestniki v glavnem nima slabih izkušenj, saj večina med njimi ve, da dokumentira dogodke, zato ob sebi tudi ne potrebuje varnostnikov.

Kakšno izkušnjo smo doživeli ob bližnjem srečanju z vodnim topom ter v množici, ki se je na ozki ploščadi ob Maximarketu znova morala umikati na Trg republike zaradi solzivca?

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24

Loading...