matej tonin Dobra karma

Matej Tonin: ministrant ali narcis pod žarometi ...

mars, marsis Svet24.si

Pod površjem Marsa več vodnih teles

jansa nova24tv Reporter.si

Na strankarski televiziji SDS med intervjujem s ...

meja mejni prehod obrezje hrvaska bobo1 Svet24.si

Od danes iz obmejnih hrvaških županij v ...

Tomi Rumpf Necenzurirano

Počivalškovim se je sfižila nabava zaščitne ...

Melania Trump, melania, trump, melanija trump Odkrito.si

Kaj razkriva Melanijin podpis?

metka Njena.si

Ljubezen po domače: Je pri Metki doma hudo ...

Svet

Nasprotniki Lukašenka za drevi napovedujejo nove demonstracije

Deli na:
Nasprotniki Lukašenka za drevi napovedujejo nove demonstracije

Foto: Reuters

V Belorusiji je po drugem dnevu protestov po vnovični zmagi predsednika Aleksandra Lukašenka na volitvah danes napeto. Na ulicah več beloruskih mest se je v ponedeljek zvečer zbralo na tisoče ljudi, največ v prestolnici Minsk, znova so poročali o policijskem nasilju nad protestniki. Nasprotniki Lukašenka za drevi napovedujejo nove demonstracije.

Beloruske varnostne sile so tudi drugi dan protestov, ki so potekali v 33 krajih po državi, ostro ukrepale proti protestnikom. Na družbenih omrežjih krožijo posnetki, na katerih policisti pretepajo ljudi. Po nekaterih navedbah je policija uporabila zastraševalne bombe, da bi razgnala protestnike, v množico naj bi izstrelila tudi več gumijastih nabojev, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V Minsku je umrl eden od protestnikov. Po podatkih policije je v njegovih rokah razneslo neznano eksplozivno napravo, ki jo je skušal zalučati proti policiji.

Na protestih naj bi bilo ranjenih več ljudi, a podatkov o tem še ni. Na spletu je objavljenih več fotografij okrvavljenih protestnikov.


Prvi dan protestov, ki so izbruhnili v nedeljo zvečer po objavi vzporednih volitev, je policija pridržala 3000 protestnikov, ranjenih je bilo 50 civilistov in 39 policistov.

Po protestih v državi vlada napeto vzdušje. Lukašenko je v volilni kampanji grozil z uporabo vojsko proti vsem, ki bi skušali izvesti državni udar. Mediji poročajo, da so v središče Minska pripeljali težko orožje. Na nekaterih delih mesta so postavili barikade.

Za drevi so sicer že napovedana nova zborovanja.

Na nedeljskih predsedniških volitvah v Belorusiji je glede na začasne uradne izide s prepričljivo večino okoli 80 odstotkov glasov slavil dolgoletni predsednik Lukašenko, njegova tekmica Svetlana Tihanovska pa je prejela okoli 10 odstotkov glasov. Glede na neodvisne ankete v tujini pa naj bi za Tihanovsko glasovalo 71 odstotkov volivcev, za Lukašenka deset odstotkov.

Loading...